AKTUELNO

SDA traži da se migranti hitno sklone sa ulica

Pitanje ilegalnih migranata trebalo je davno rješavati i deportovati ih u njihove matične zemlje. Za sve vrijeme apeliranja na opasnost od migrantskih hordi SDA se nikada nije očitovala nego je ovo goruće pitanje potpuno ignorirala. Ovakva zakašnjela i jalova reakcija SDA ponajbolji je pokazatelj nebrige za vlastiti narod. Pitanje je da li je građane BiH uopće moguće više zaštiti od tzv. migranata pogotovo u kontekstu izjave ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da su ilegalni migranti najveće žarište koronavirusa.

SDA traži od Federalne i kantonalnih vlada da, na temelju svojih nadležnosti, pruže svu potrebnu podršku aktivnostima Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti, i u hitnom roku izmjeste migrante sa ulica.
“Vlade putem nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova i policijskih uprava moraju osigurati ljudska, tehnička i sva druga potrebna sredstva kako bi ove mjere provele. Izuzetno je opasno da se, u trenutnom stanju pandemije, migranti slobodno kreću i okupljaju”, ističu iz SDA.

Poduzetim mjerama Vijeća ministara i vlada svih nivoa već je značajno ograničeno okupljanje građana i rad privrednih subjekata u Bosni i Hercegovini. S obzirom da se kretanje migranata odvija uz povećani sanitarni rizik, neophodno je , tvrde, poduzeti adekvatne mjere kojima će se zaštiti zdravlje građana BiH i samih migranata.

Izvor: Klix