AKTUELNO

Sastanak u Službi za poslove sa strancima o povećanom prisustvu migranata u Kantonu Sarajevo

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović i šef misije IOM-a u BiH Peter Van der Auweraert održali su danas sastanak u Službi za poslove sa strancima o povećanom prisustvu migranata u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je izvršena analiza dosadašnjeg stanja sigurnosti po pitanju povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo, stanja sigurnosti u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj te preduzimanja mjera prema migrantima u uslovima prevencije COVID 19.

Konstatovano je da u zemljama okruženja postoji veliki broj migranata, te prema procjenama u Grčkoj se nalazi cca 100.000, a u Srbiji 7.000 – 8.000 migranata. Popuštanjem mjera prevencije COVID 19 i omogućavanjem njihovog slobodnog kretanja, očekuje se da će značajan broj ovih migranata krenuti preko Bosne i Hercegovine ka zemljama EU.

Istaknuta je odlična saradnja Službe za poslove sa strancima, MUP-a Kantona Sarajevo i Međunarodne organizacije za migracije u obezbjeđenju normalnog funkcionisanja privremenih prihvatnih centara na području Kantona Sarajevo.

Ujić je istakao da je u privremenim prihvatnim centrima Usivak i Blažuj trenutno smješteno 2.300 migranata, što predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov na području Kantona Sarajevo. Iako je migrantima ograničeno kretanje izvan privremenih prihvatnih centara, evidentan je problem nedozvoljenog napuštanja smještajnih kapaciteta i njihovo prisustvo u urbanim dijelovima grada.

Na zahtjev ministra i komesara, na sastanku je dogovoreno da će se uložiti dodatni napori, postaviti dodatne fizičke barijere i sigurnosne ograde oko privremenih prihvatnih centara, te angažovati dodatni broj sigurnosnog osoblja u cilju sprečavanja nelegalnog napuštanja privremenih prihvatnih centara od strane migranata.

MUP- Kantona Sarajevo će i dalje osigurati pojačano prisustvo pripadnika MUP-a u blizini dva privremena prihvatna centra Blažuj i Ušivak, što je od izuzetnog značaja za održavanje povoljne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Na kraju, sagovornici su se složili da će se nastaviti održavati redovni sastanci u cilju rješavanja svih otvorenih pitanja, te održavanja povoljne bezbjednosne situacije u kontekstu povećanog prisustva migranata u Kantonu Sarajevo.

Izvor: Patria