AKTUELNO

Radončić za “Jedan”: Evropa od BiH pravi “rezervoar” za migrante

Hiljade migranata prelazi tursko-grčku granicu, a migrantska ruta ide preko BiH.

„Ovdje su svakodnevno sastanci sa ljudima iz Granične policije, Službe za poslove sa strancima, entiteskim policijama, sa kantonalnim će uslijediti. Mi ćemo pokušati da uradimo maksimum, da iz kamena iscijedimo vodu i ja u tom smislu nisam ni pesimističan. Pod uslovom, naravno, da Evropska unija završi svoj posao i da prestane diskriminatorski odnos prema Bosni i Hercegovini da ovo treba biti plato gdje će oni skupljati migrante, birati ko je radno sposoban i kvalitetan, a ono što je ‘bofl’ iz te populacije, ostavljati Bosni i Hercegovini. To više neće moći“, kaže ministar Radončić.

Radončić očekuje od vlasti u RS-u da promijene i stav o angažiranju Oružanih snaga BiH na granici. Prethodni saziv Vijeća ministara „prespavao“ je migrantsku krizu, kaže ministar sigurnosti i navodi da neće dozvoliti da sav teret krize padne na Krajinu i na Tuzlanski kanton, ako se ostvari scenarij da u BiH ulazi po desetak hiljada migranata dnevno.

„Oni (migranti op.a.)ne žele da budu u BiH. Neko im je zapriječio put pred hrvatskom granicom, a prije toga su prošli dvije granice EU, na ulazi i na izlazu iz Grčke i sad tu neko pravi plato ili rezervoar, gdje bira ko valja, a ko ne valja. BiH ima suvereno i legitimno pravo da to ne dozvoli i neko mora preuzeti tu vrstu hrabrosti da to kaže našim evropskim prijateljima. Mislim da se to do sada nije dešavalo. Mi smo previše brinuli šta će reći nevladine organizacije, šta će reći gospođa Mijatović (Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope) šta će reći Marko i Janko i ugrozili su vlastito stanovništvo. Ne smijemo dozvoliti da budemo plato za migrante iz jednog jedinog razloga. Ovo nije kriza koja će trajati nekoliko mjeseci. Ovdje se radi o međukontinentalnom preseljavanju naroda. Nikada u historiji svijeta za kraće vrijeme nije izvršena veća migracija, zahvaljujući novim prevoznim sredstvima. I treba sve to da plati BiH, naročito prostor na kojem žive Bošnjaci. Nema šanse“.

U intervjuu „Jedan“ ministar sigurnosti BiH govori i o blokadi rada državnih institucija, odnosima sa SDA, izmjenama izbornog zakona, lokalnim izborima.