AKTUELNO

Radončić protiv otvaranja još jednog migrantskog kampa u Kantonu Sarajevo

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je izjavio da u trenutnim okolnostima neće biti još jednog migrantskog kampa na području KS.
“Dolaskom ljepšeg vremena pritisak ilegalnih ekonomskih migranata na BiH sve više raste. Raste i pritisak da naša zemlja dodatno otvori svoje bivše kasarne za njihov smještaj i time još poveća njihov, ionako preveliki, broj. U ovom trenutku u Bosni i Hercegovini, i to samo u kantonima gdje dominantno žive Bošnjaci, ima više ilegalnih migranata nego u cijeloj Srbiji. Nezavisno od pregovora mojih dragih prijatelja Ismira Juske, ministra unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo, i Petera van der Auweraerta, šefa Misije IOM-a u BiH, da se otvori još jedan centar za ilegalne ekonomske migrante u Kantonu Sarajevo, na Nišićkoj visoravni, mogu umiriti građane i reći da se to neće dogoditi”, napisao je Radončić na svom Instagram profilu.

Kao predsjednik SBB-a, kaže on, mora legalistički podsjetiti, već odavno postoji jednoglasna odluka Skupštine Kantona Sarajevo, za koju su glasali i poslanici iz SBB-a, da se ne dopušta formiranje novih centara za smještaj ilegalnih migranata na području ovog kantona.

“To ima zakonsku snagu za svaku vladu, ministarstvo ili kantonalnog ministra.
To sam jučer, u usmenom razgovoru, rekao i premijeru Nenadiću i ministru Juski. Naravno, odluka Skupštine KS odnosi se i na mene kao ministra sigurnosti BiH.
Uostalom, ako se dozvole novi centri za ilegalne migrante, Sarajevo bi, veoma brzo, kao glavni grad BiH, preuzelo više migranata nego nama susjedne države pojedinačno. Neću tu popustiti pritiscima, bilo da dolaze iz inozemstva, od pojedinaca iz drugih političkih projekata, državnih struktura ili SBB-a. Da budem vrlo precizan: o eventualnom otvaranju novih centara za migrante u kantonima u kojima dominantno žive Bošnjaci možemo početi razmišljati kada stranci najprije uvjere Dodika i Čovića da prethodno dopuste da se na području RS-a i kantona gdje Hrvati većinski žive, otvori makar po jedan izbjeglički kamp! Ne mogu ilegalni ekonomski migranti, prikupljeni iz cijelog svijeta, biti isključivi problem i teret samo Bošnjaka”, poručio je on.

Izvor: Klix.ba