VIDEO

Radončić: Džaferović je ohrabrio ilegalne migrante, izbori neće biti pošteni

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, gostovao je danas na državnoj televiziji BHT 1. Govoreći o problemu priliva migranata, ministar Radončić je naglasio da je još na početku svog mandata promijenio percepciju javnosti i međunarodne zajednice da migranti nisu humanitarno pitanje, kako se lažno prikazivalo, nego prvenstveno sigurnosno.

– Imali smo moj plan da počne njihova evakuacija, odnosno legalna deportacija, tome su se potpuno brutalno, na jedan nedržavnički način, na jedan nekorektan način prema Ministarstvu sigurnosti suprotstavili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i potpredsjednica Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Imamo situaciju da je to ohrabrilo migrante da ne poštuju više policajce, da ih maltretiraju i bojim se da će to ohrabriti brojne migrante da u jednom velikom talasu, koji se mjeri sa 10, 20, 30 ili 50 hiljada ljudi, jer 10.000 ih čeka u Srbiji, a 90.000 u Grčkoj, da će krenuti prema BiH jer imaju osjećaj da ih određene frakcije ili dijelovi vlasti apsolutno štite – pojasnio je Radončić.

Na pitanje o usaglašavanju stavova na nivou Vijeća ministara BiH, a o problematici migranata, ministar Radončić je podsjetio da je o migrantskoj krizi govorio na Vijeću ministara BiH i poduzimao konkretne poteze.

– Vjerujte da ja imam punu podršku kada je Vijeće ministara u pitanju da migrantsko pitanje treba da se rješava na način da BiH ne može biti plato za njih i da se ne može to dešavati samo na prostoru na kojem dominantno žive Bošnjaci. Zašto je gospođa Turković podržala stavove gospodina Džaferovića, to treba pitati vrh SDA i njih osobno. Mislim da u ovom trenutku imamo veoma lošu poruku koju će migranti, koji su izvanredno između sebe informirani i migranti koji imaju odlične ekipe trgovaca ljudima koji ih vode, to iskoristiti da u velikom talasu dođu u BiH i, što je najgore, da ne poštuju domaće institucije vlasti. Kako već znate, već 9.000 u BiH ne žele da pokaže svoj pasoš ili ličnu kartu našim policijskim organima. Mi imamo posao s ljudima koji ne žele da se identificiraju kada je ova zemlja u pitanju, nemamo suverenitet nad ovom krizom i to je jedna veoma loša sigurnosna situacija – istakao je Radončić.

Govoreći o raspisivanju lokalnih izbora 2020. godine, Radončić je rekao da poštenih izbora od 1995. godine nema u BiH.

– Uostalom, Centralna izborna komisija (CIK) je dopunjena s dva člana na potpuno politički način. To su završili ljudi iz SDA uz pomoć SDS-a i nekih drugih stranaka. Znači imamo CIK koji nije politički neovisan, to je stranačka komisija. Znači, u skladu s onom narodnom da “riba smrdi od glave”, ne možemo imati poštene izbore. Da ne govorim da nije osigurano elektronsko obilježavanje birača, nemamo fer i poštene izborne komisije, odnosno članove izbornih komisija. Znate da je prošli put za jednu noć zamijenjeno 6.500 članova biračkih odbora, glasovi se nisu ni brojali, oni su se upisivali. Tako da uopće ne postoje uvjeti za poštene izbore, da li će se oni održati ili neće, da li će ovo društvo naći tih desetak miliona potrebnih za njihovo održavanje, to je druga stvar, ali suštinski još veća opasnost je što nema izbora u Mostaru. Kako god da bude, nije dobra situacija – zaključio je Radončić.