AKTUELNO

Protiv dva lica podignuta optužnica za međunarodno krijumčarenje migranata

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Pakistanca Tajamul Jabara i državljanina BiH Mensuda Suljića, koja ih tereti za krijumčarenje najmanje 17 državljana Pakistana iz Srbije u BiH.

Jabara, koji je boravi u kampu “Lipa” kod Bihaća, a trenutno je u pritvoru, optužnica tereti da u dogovoru sa licem iz Srbije omogućio da više državljana Pakistana nezakonito uđe u BiH, te da je to učinio zarad ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Ilegalni migranti su 4. maja čamcem prokrijumčareni preko rijeke Drine na područje BiH gdje je Jabar kao vozača angažovao optuženog Suljića, da za novčanu naknadu preveze migrante ka Tuzli, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Suljić je to učinio, iako je znao i vidio da se radi o ilegalnim migrantima koji ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak, boravak i kretanje unutar BiH. Otkrili su ga pripadnici Policijske stanice Teočak, dok je vozilom prevozio migrante.

Ove radnje suprotne su Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Odjeljenje za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija Tužilaštva BiH u ovom predmetu je provelo opsežnu istragu zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, Graničnom policijom BiH i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), nakon čega su prikupljeni dokazi i podignuta optužnica koja optužene tereti za kazneno djelo krijumčarenje lica.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: BHRT