VIDEO

Problemi sa migrantima u prihvatnom kampu “Lipa”

Prema naredbi Vijeća ministara, policija Unsko-sanskog kantona već treći tjedan izmješta migrante s bihaćkih ulica u novootvoreni prihvatni kamp “Lipa”. Problem je što je “Lipa” kamp otvorenog tipa, pa se svaki dan trećina migranata vrati u grad.

Većina od oko pet hiljada migranata, koji borave u Unsko-sanskom kantonu, je barem dva puta pokušala preći granicu. Upravo zato im ne odgovora ni novootvoreni kamp Lipa, jer je udaljen od granice četrdesetak kilometara.

NAZIF ŠEHERZAD, Afganistan

Ne želimo mi živjeti ni u Lipi ni u Bihaću, mi želimo ići van Bosne. Nemamo nijedan razlog zašto bismo ostali ovdje jer je veoma loše i to nam dodatno stvara probleme.

MUSTAFA, Pakistan

Ujutro spavam i dođe policija, pokupe me i odvedu u novi kamp. Ne želim biti tamo i vratio sam se, jer želim preko Hrvatske otići u Italiju.

Migranti se i dalje izmještaju iz napuštenih fabrika i sa bihaćkih ulica, tvrdi kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić, te ističe da ih dnevno izmjeste oko 150, jer im se rade detaljni zdravstveni testovi, međutim, veliki broj njih iz kampa se vraća u Bihać.

NERMIN KLJAJIĆ, ministar unutrašnjih poslova USK

Tokom noći pokušavaju se vratiti do Bihaća, u tom procentu 30-40% migranata u kontinuitetu vraćamo na lokaciju Lipa, oni još nisu prihvatili tu lokaciju i svjesni smo situacije da im je daleko bolje ovdje u Bihaću u smislu njihove komotnosti.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno je oko 5.000 migranata, 3.000 je smješteno u kampovima dok ostali krov nad glavom pronalaze u privatnim smještajima, starim objektima i na ulici. Uzimajući u obzir migrantsku krizu i epidemiološku situaciju u ovom kantonu, pozitivno je da su svi migranti, koji su do sada testirani na koronavirus, negativni, a ukoliko se to promijeni, imat će tretman kao i svi ostali građani.