AKTUELNO

Prizemne uvrede iz Mediacentra: Pogledajte ko nam obrazuje novinare!!!

Reakcija Fatmira Alispahića na uvrede iz Mediacentra: Tražim objašnjenje i izvinjenje!
Portal Mediacentra (www.media.ba) objavio je izvještaj sa ročišta Fatmiru Alispahiću pred Sudom BiH, a za ilustraciju tog izvještaja kreirao je fotografiju preuzetu iz emisije Defter hefte (375. izdanje, 10.10.2021.), gdje se u pozadini nalazi WC sa natpisom: „Poslije nužde obavezno oprati WC“. Ova prostačka žaoka bi se možda mogla smatrati duhovitom na nečijem facebook profilu, ali, kad jedna takva konstrukcija dolazi od Mediacentra, koji tvrdi da se bavi „razvojem nezavisnog i profesionalnog novinarstva“, onda je to skandal.
U Mediacentru sigurno znaju na koji su način kreiranjem ove fotografije prekršili Kodeks za štampu i online medije, posebno član 4. koji govori da novinari moraju izbjeći prejudicirane i uvredljive aluzije. Naime, ova fotografija se po prvi put u medijskom prostoru pojavljuje upravo uz izvještaj Mediacentra sa ročišta pred Sudom BiH, što znači da je uzeta iz Deftera hefte s jasnom namjerom da se uvrijedi Fatmir Alispahić.
Budući da Mediacentar Sarajevo, kako tvrdi, „podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva“ , te da je „organizovao više od 230 treninga koje je pohađalo više od 2000 ljudi iz BiH i regiona“, evo prave prilike da na ovom slučaju posvjedoče svoju profesionalnu i moralnu etiku.
Tražim objašnjenje i izvinjenje!

25.10.2021.
mr. sc. Fatmir Alispahić
fatmiralispahic@yahoo.com
Link:
https://www.media.ba/bs/vijesti-i-dogadaji-vijesti/sudenje-alispahicu-pitanje-nije-tvrdnja

kontakt@media.ba