AKTUELNO

Podignuta optužnica protiv državljanina Turske za krijumčarenje migranata

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu protiv državljanina Turske Ahmeta Kalana kojega tereti za pokušaj krijumčarenje ilegalnih migranata u Hrvatsku.

Kalkan (22) je u pritvoru u BiH od 28. veljače, kada je uhićen u pokušaju da veću skupinu ilegalnih migranata, također državljana Turske, preveze preko granice s Hrvatskom.

Kako se navodi u optužnici, on je organizirao prijevoz za 21 ilegalnog migranta do granice u blizini Posušja. Tamo su ih otkrili i priveli pripadnici Granične policije BiH.

Kalkan je optužen po odredbama članka 189. Kaznenog zakona BiH koji za organizatore krijumčarenja migranata predviđa zatvorske kazne u rasponu od jedne do deset godina.

Državljani Turske u BiH mogu putovati bez viza, a među njima su brojni oni koji potom iz te zemlje pokušavaju ilegalno preko Hrvatske nastaviti put ka zapadnoj Europi.

Usklađivanje viznog režima s onim kojega primjenjuju članice Europske unije jedan je od uvjeta koji je postavljen pred BiH na putu europskih integracija, no zbog problema unutar zemlje njene vlasti još nisu u cijelosti odgovorile na taj zahtjev iz Bruxellesa.

U BiH također bez viza mogu putovati i državljani Rusije te Kine.

Izvor:dnevno.ba