NETWORK

Novi incident na granici Poljske: Migranti nasilno htjeli u državu

Zabilježeno je ukupno 195 pokušaja ilegalnog prelaska granice, a tenzije su svakog tjedna sve veće zbog okupljanja migranata na vanjskoj granici Europske unije i višebrojnih pokušaja ulaska u EU
Nekoliko velikih skupina migranata koje su pokušavale probiti granicu između Bjelorusije i Poljske uspješno su potisnute natrag, izvijestili su u subotu poljski dužnosnici.

Do pokušaja je došlo kasno u petak blizu poljskog grada Dubicze Cerkiewne.
“Stranci su bili agresivni. Bacali su kamenje i pirotehnička sredstva te su koristili suzavac”, rečeno je u priopćenju. Poljski dužnosnici zabilježili su ukupno 195 pokušaja ilegalnog prelaska granice.
Tenzije na granici su već tjednima visoke zbog okupljanja migranata na vanjskoj granici Europske unije i višebrojnih pokušaja ulaska u EU.
Europska unija je optužila bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je dopustio migrantima da uđu u Bjelorusiju i nastave do granice s EU-om u pokušaju da stvori novu migrantsku krizu. Lukašenko je odbacio optužbe.

U proteklim danima, migranti koji su kampirali u šumi na granici, premješteni su u bolji smještaj na bjeloruskoj strani granice, iako je njihova situacija i dalje teška, osobito nakon pada temperatura.
Izvor: 24sata.hr