NETWORK

MIGRANTI PRESTRAVILI IZLETNIKE KOD RIJEKE: ‘Čuli smo prvo jedan pucanj, pa još desetak uzastopnih i vikanje. Nije nam bilo svejedno’

‘Bila sam s frendom i sretna sam što nas dvoje nismo naletjeli na 32 muškarca prije nego što ih je presrela specijalna policija’
Protekle nedjelje u širem zaleđu Rijeke odvijala se prava drama. Policija je na području NP Risnjak, na jednoj od ponovno “oživljenih” migrantskih ruta, nakon opsežne akcije uhitila čak 32 migranta, redom mlađih muškaraca, kako je u svojoj objavi na Facebooku opisala izletnica T.R., javlja Riportal.

“Danas pri spuštanju s Risnjaka prema Vilju čuli smo prvo jedan pucanj nekoliko stotina metara ispred nas, zatim još možda desetak uzastopnih, pa vikanje, ali nismo mogli razabrati riječi. Ništa nismo vidjeli zbog šume, ali nije nam bilo svejedno. Zaključili smo da to vjerojatno ima veze s migrantima i nastavili, te naišli na specijalnu policiju i veću grupu uhvaćenih migranata”, započela je izletnica.

Neće više ići sama
“Pustili su nas da prođemo nizbrdo, a zatim se za nama spustili na Vilje. Izbrojili smo 32 mlada muškarca, izgledali su iscrpljeno i svi bili vrlo mršavi. Bila sam s frendom i sretna sam što nas dvoje nismo naletjeli na 32 muškarca prije nego što ih je presrela specijalna policija. Ne kažem da bi nam se bilo što loše dogodilo, samo konstatiram da ne bih voljela da nam se dogodio takav susret, a osobito kad odem sama na brdo – nakon ovoga danas neću to sigurno raditi barem neko vrijeme.

Dijelim ovo na Public da ima bolji reach jer nisam primijetila da se u medijima priča o ponovnoj aktivaciji migrantskih ruta, te da budete svjesni situacije. Siguran vam korak i sretan povratak, uvijek!”, napisala je izletnica.

Gorka iskustva s migrantima
Kako piše Riportal, stanovnici Primorsko-goranske županije proteklih godina imaju itekako gorka iskustva s ponašanjem migranata na njihovim rutama kretanja prema Europskoj uniji odnosno Sloveniji. U zaleđu Rijeke, a pogotovo u Gorskom kotaru, zabilježeno je nebrojeno puno nasilnih upada u prazne kuće, planinarske domove i odmorišta, ali i vikendice Riječana, Zagrepčana.

Migranti su u takvim slučajevima uglavnom iza sebe ostavljali neviđeni i neobjašnjivi nered, a oštećenja prostora u kojima su boravili su bila tolika da se često govorilo i o velikim materijalnim štetama.

Stoga, zaključuje Riportal, ne čudi što stanovnici šireg riječkog zaleđa s nelagodom pa i strahom gledaju na mogućnost ponovnog “otvaranja” ilegalnih migrantskih ruta. A pogotovo takvu nelagodu osjećaju izletnici koji tijekom svoga boravka u prirodi mogu naići na ovakve, nekontrolirane, skupine ilegalnih migranata.

Izvor: Net.hr