AKTUELNO

Migranti opljačkali visočku porodicu dok su spavali, provalili u kuću u centru Visokog

Veliki broj krivičnih djela koje vrše strani državljani na području Zeničko-dobojskog kantona, pa tako i Visokog, zabrinuo je brojne građane u posljednje vrijeme. Prisutan je jak osjećaj nesigurnosti u našem gradu, posebice nakon prošle sedmice i tuče migranata koja je zabilježena na samom ulazu u Visoko, u neposrednoj blizini tržnog centra Suša Centar, u kojem svakodnevno boravi veliki broj građana.
Prema informacijama koje smo i ranije dobijali od policijskih službenika, ali i koje ovih dana stižu iz Ministarstva za unutrašnje poslove Zeničko-dobojskog kantona, sve više policijskih službenika na terenu radi na rasvjetljavanju krivičnih djela koje počine migranti, ali i na kvalitetnom kontroliranju i praćenju kretanja migranata, nadzoru lokacija na kojima borave, te generalno preveniranja i sprečavanja nedozvoljenih i nezakonitih ponašanja članova migrantske populacije.
Ipak, ono što je građane najviše zabrinulo jeste krađa koja je protekle sedmice zabilježena gotovo u samom centru Visokog, kada su tokom noći dvojica migranata iz Alžira upali u jednu kuću i pokrali novac i druge vrijednote.

“Efikasnim i profesionalnim postupanjem službenika Policijske stanice Visoko, uspješno je rasvijetljena teška krađa, izvršena dana 15.07.2020. godine, u Visokom, u ulici 25. aprila, kada su dva nepoznata lica, u noćnim satima, ušla u unutrašnjost kuće vlasništvo lica D.A., iz Visokog, i tom prilikom otuđila novac, dva mobilna telefona i bankovne kartice oštećenih lica. Nakon što su se vlasnici kuće probudili usljed buke i kretanja po kući, izvršioci teške krađe su se dali u bjekstvo. Efikasnim operativnim na terenu, službenici Policijske stanice Visoko su istog dana, lišili slobode lica koja su se sumnjičila za izvršenje predmetne teške krađe. Poduzetim aktivnostima utvrđeno je da se radi o licima: B.A., rođen 1992. godine, državljanin Libije i B.V, rođen 1997. godine, državljanin Alžira. Prilikom lišenja slobode, policijski službenici su kod navedenih lica pronašli otuđene predmete i novac. Tokom kriminalističke obrade, navedena lica su priznala izvršenje predmetnog krivičnog djela”, stoji u izvještaju iz MUP-a ZDK-a.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su uspjeli doći novinari redakcije Visoko.co.ba, vlasnik kuće je zatekao dvojicu migranata u svojoj kući tokom noći između 14. i 15. jula. Tom prilikom je reagovao i uspio savladati jednog od migranata koji su bili u njegovoj kući, kojeg su zatim, po dolasku, uhapsili policijski službenici. Zatim je, tragajući za nestalim nestalim mobitelom, vlasnik kuće koja je pokradena uspio, uz pomoć prijatelja, locirati i drugog provalnika, koji se nalazio u bašti jednog ugostiteljskog objekta, te su ga opkolili i zadržali na tom mjestu, sve do dolaska policije koja ga je i uhapsila.

Ipak, doznali smo iz, također, nezvaničnih izvora da je već sutra vlasnik kuće u koju je provaljeno uspio prepoznati jednog od Alžiraca, koje je zatekao u svojoj kući, kako se ponovo nalaze na ulicama Visokog.
Iz MUP-a ZDK-a, s druge strane, ističu kako i policijski komesar Semir Šut svakodnevno održava sastanke sa svojim saradnicima i rukovodnim službenicima Uprave policije MUP-a ZDK-a, na kojim se definišu i utvrđuju konkretne radnje i pravci djelovanja u vezi aktuelne migrantske krize, kao i obaveze Uprave policije u vezi sa njom.

“U kontekstu pojačanih aktivnosti policije, samo u mjesecu junu tekuće godine, na području Zeničko-dobojskog kantona evidentirano je 247 migranata, dok je 40 migranata sprovedeno i predato u imigracione centre ili terenske centre Službe za poslove sa strancima. Od strane policijskih službenika, pored naznačenih krivičnih djela počinjenih od strane migranata, zadokumentovana su i 2 prekršaja, te 8 incidenata u kojim su učestvovali migranti.

Ovdje je bitno naglasiti, da pojačanim prisustvom policije na terenu, praćenjem kretanja i lociranjem lokacija okupljanja migranata, prikupljamo potrebna saznanja, pratimo stanje na terenu, te razmjenjujemo prikupljene informacije sa drugim agencijama za provođenje zakona, kako bismo mogli brzo i adekvatno reagovati na sve situacije i izazove, te kako bismo svim našim građanima pružili i osigurali maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost.

Itekako svjesni kompleksnosti situacije u vezi aktuelne migrantske krize, koja se nažalost svakim danom usložnjava, intenzivirali smo naše djelovanje, u okviru kojeg ostvarujemo svakodnevnu međuagencijsku saradnju, te krajnje ozbiljnim i proaktivnim pristupom odgovaramo i reagujemo na sve sigurnosne izazove, što potvrđuju naši rezultati u radu. Populističke pokušaje da se fizički incidenti i tuča dvije osobe na ulici dovode u kontekst visokih sigurnosnih rizika, bez namjere da umanjujemo dimenziju tih događaja, apsolutno ne prihvatamo i ne smatramo ih ozbiljnim, te potvrđujemo našu predanost da svim građanima Zeničko-dobojskog kantona budemo garant lične i imovinske sigurnosti, kao što smo to i dosad bili”, zaključuju u saopćenju MUP-a ZDK-a.

Visoko.co.ba/Redakcija