AKTUELNO

KRIZA U BiH NA VIDIKU Talas migranata prijeti da preraste u CUNAMI

Nakon otvaranja turske granice, hiljade migranata krenulo je ka zemljama Evropske unije, što može biti veliki problem za Bosnu i Hercegovinu zbog zadržavanje izbjeglica u ovoj zemlji, jer je Hrvatska na svojim granicama već pojačala kontrolu.
Nakon što je predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, izjavio da je njegova zemlja otvorila granice prema Evropi za sirijske izbeglice zbog nedovoljne pomoći, stotine migranata od tada su se okupile na granici Turske i Grčke i pokušavaju da pređu u tu državu.

Sve to može biti veliki problem i za BiH. Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH, Peter van der Everert, upozorio je za N1 da Hrvatska pojačava kontrolu granice, zbog čega se u BiH dnevno može očekivati i do 10.000 migranata.

On smatra da rješenje ne može doći iz BiH, da su kapaciteti zemlje već nategnuti, te da je potrebno raditi sa EU da se nađu alternative.

Novu krizu u najavi komentarisala je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
Svjesna je da predstoji težak period kada je riječ o migrantskoj krizi, te naglašava da je krajnje vrijeme da zemlje regiona tješnjom saradnjom pokušaju da riješe probleme.
– Nažalost, dogovor koji je EU imala s Turskom nije uspio zbog raznih razloga. Mi možemo žaliti zbog toga, ali je problem ako se ovo mjesto napravi stacionarom za migrante. Evropa je neke granice zatvorila, a neke preko kojih su oni došli nije, i to predstavlja problem. Vidjeli smo reagovanja iz Grčke i biće mnogo problema. To treba biti opomena za sve u regionu da moramo tijesno sarađivati – rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da u BiH još ne postoji svijest o pravoj opasnosti migrantske krize i šta to sve znači za njene građane, kao i za Evropu.

Prema njenim riječima, za Evropu je, ipak, lakše jer se oni hermetički zatvaraju i nalaze način da zaštite sebe i svoje stanovništvo, svoju privredu i bezbjednost u krajnjem slučaju.

Dodikovo pismo
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pisma predsjedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu i premijeru Kirijakosu Micotakisu, u kojima je izrazio najiskreniju podršku za sve napore i aktivnosti koje grčke vlasti sprovode u vezi s najnovijem talasom ilegalnih migranata.
– Štiteći granice Grčke, stali ste u odbranu ne samo granica Evropske unije nego i cijelog Balkana. Ilegalne migracije sa sobom nose niz humanitarnih i bezbjednosnih izazova i samo zajedničkim odlučnim aktivnostima možemo da im odgovorimo na adekvatan način – istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH zahvalio je predsjedniku i premijeru Grčke i njihovoj državi na svemu što čine na promociji mira i stabilnosti na Balkanu.

Podsjećamo, u Grčkoj je juče vladao pravi haos nakon što je veliki broj migranata nagrnuo iz Turske, koja je otvorila svoje granice ka EU.

Prijavljeni su sukobi na granici gdje migranti pokušavaju na sve načine da uđu u Grčku.

Izvor: Srpska info