NETWORK

Krijumčari uzimali 2.000 eura po migrantu

Kako je USKOK izvijestio, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, izdano je rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana od kojih dvojica imaju i državljanstvo Srbije te još dvojice državljana Srbije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj članici EU ili potpisnici Šhengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 21. veljače 2023. do 9. prosinca 2023. u Hrvatskoj i Srbiji, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, s osobom iz Srbije te s drugim zasad nepoznatim osobama dogovorili i organizirali kontinuirano nedozvoljeno prevođenje iz Srbije te Bosne i Hercegovine u Hrvatsku većeg broja stranaca koji ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak i boravak u Hrvatskoj, kao i njihov privremeni smještaj te daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta na području Hrvatske i Europske unije, sve za za novčanu naknadu od najmanje 2.000 eura po osobi.

Radi realizacije dogovora, I. i II. okr. su okupili i povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i više zasad nepoznatih osoba. Nakon što su I. i II. okr. s osobama iz Srbije te Bosne i Hercegovine dogovarali vrijeme, mjesto, broj stranaca, cijenu prebacivanja te njihov daljnji prijevoz do dogovorenih odredišta, osoba iz Srbije i VI. i VII. okr. te druge zasad nepoznate osobe pješice su prevodili strance preko granice između Srbije i Hrvatske izvan obilježenih graničnih prijelaza i granične kontrole. Potom su ih odvodili na dogovorena mjesta u blizini državne granice s Hrvatskom gdje su strance preuzimali IV. okr. i vozači angažirani za prijevoz do dogovorenih odredišta.

Također su VI. i VII. okr. s osobom iz Srbije dovodili strane državljane do dogovorenog mjesta na obali Dunava u blizini granice s Hrvatskom gdje ih je preuzimao I. okr. koji ih je čamcem i mimo granične kontrole prevozio preko Dunava u Hrvatsku. Po uputama I. okr., za to vrijeme III. okr. je na obali Dunava pazio na kretanje policijskih službenika.

Nakon toga su I. i II. okr. te osoba iz Srbije za daljnje preuzimanje i prijevoz stranaca angažirali III. do VII. okr., koji su ih zatim preuzimali i prevozili do dogovorenih odredišta. Pritom su I. i II. okr. bili prethodnica u pojedinim vožnjama stranih državljana radi provjere i dojavljivanja o mjestima policijske kontrole.

Na opisani način su prebacili najmanje 119 stranih državljana čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 238.000,00 eura. Za izvršena prebacivanja i prijevoze stranih državljana novac su preuzimali I., II. i VIII. okr., a okrivljenici su novac međusobno podijelili sukladno njihovim ulogama.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika

Izvor: vinkulj.hr