AKTUELNO

KRAJINA U BORBI S KORONOM I ILEGALNIM MIGRANTIMA

Uz rast broja građana zaraženih virusom korona i prisustvo velikog broja ilegalnih migranata u Krajini, stvari su dodatno otežali i masovni povraci građana iz zemalja Evropske unije. Policija i zdravstveni radnici su pod pritiskom povećanog obima posla i izloženosti rizicima po vlastito zdravlje. Ali sve to ih, zasad, ne sprečava da savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao.

Piše: Fahrudin VOJIĆ

Žena koja je 21. marta umrla u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” bila je prva žrtva virusa korona u našoj zemlji. Iako je Vlada Unsko‑sanskog kantona na vrijeme poduzela rigorozne mjere koje podrazumijevaju zabranu javnih okupljanja, rada ugostiteljskih objekata i šoping-centara, policijski sat i obavezni karantin za osobe na koje se sumnja da su bile u kontaktu sa zaraženima, Krajina je i dalje veoma izložena kada je riječ o nadirućoj pandemiji virusa korona.

POVRATNICI IZ DIJASPORE

Ogroman broj Krajišnika radi u zemljama Zapadne Evrope, a u nekima od njih trenutno su najveća žarišta s ogromnim brojem zaraženih virusom korona. Uvođenjem rigoroznih mjera u tim zemljama mnoge firme prestale su s radom, a samim tim su mnogi Krajišnici bili prinuđeni da se vrate svojim kućama. Njihovim povratkom iz mjesta žarišta pandemije, kao štu su Italija, Austrija i Njemačka, pojavila se i određena doza rizika za lokalno stanovništvo u Unsko-sanskom kantonu. Situaciju je dodatno otežala činjenica da mjere kućnog karantina iz početka nisu bile poštovane kod velikog broja povratnika, zbog čega su u Krajini svi u nekoj vrsti grča i sa strahom iščekuju kako će se sve ovo završiti.

Prvi slučaj virusa korona u Unsko-sanskom kantonu potvrđen je 17. marta. Riječ je o starijoj ženi koja se u noći između 7. i 8. marta vratila iz Njemačke. U telefonskom razgovoru za lokalni portal Uskinfo ona je objasnila da je imala blagu prehladu, ali da je nosila masku i šal sve vrijeme, jer se već tada uveliko pričalo o novom virusu korona. Kako nije uspjela sanirati prehladu, obratila se porodičnom doktoru putem telefona, koji joj je rekao da ne dolazi, već da kontaktira epidemiologa. Kada je to učinila, epidemiolog joj je rekao da ostane u kući i da ne izlazi vani, te da će je kontaktirati za dan ili dva.

“Nakon dva dana, temperatura nije popustila i pozvala sam ga ponovo da kažem da mi je stanje isto. On mi je tada dao kontakt ljekarke infektologa. Bio je to petak i ona mi je rekla da, ako me ne prođe preko vikenda, dođem u ponedjeljak s uputnicom. Došla sam u ponedjeljak s uputnicom i dva dana kasnije nalaz je pokazao da sam pozitivna na virus korona. Prethodno sam pregledana u Domu zdravlja Bihaća, ali grlo i pluća su bili u redu”, pojasnila je prvooboljela u Unsko-sanskom kantonu.

Uskoro će mjesec otkako je ova žena u kućnoj izolaciji i, prema njenim riječima, od prvog se dana čuva i izbjegava kontakte s drugima. Nema pokazatelja da je bilo ko s kim je prethodno bila u konaktu zaražen, što je dobra vijest.

U Krajini je, kao i u ostalim dijelovima Federacije BiH, nastava prekinuta, a časove u školi zamijenila je online nastava. Od prvog do petog razreda školarci nastavu svakodnevno prate putem programa Radio-televizije Unsko-sanskog kantona. Na daljinu uče učenici uzrasta od 6. do 9. razreda i srednjoškolci.

“Što se tiče srednjih škola, sva su djeca opremljena i tu nema nedostataka uređaja, ali kod osnovnih škola imamo određen broj učenika koji nemaju uređaja. To je broj od 1.300 učenika i Ministarstvo obrazovanja USK radi na osiguravanju sredstava za nabavku uređaja”, kaže Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva.

MIGRANTE IZMJESTITI IZ GRADOVA

U momentima kada su na snazi pooštrene mjere zbog pojave virusa korona u Bosni i Hercegovini i nekontroliranog kretanja migranata u Krajini, Operativna grupa za nadzor nad migrantskom krizom izdala je nove naredbe putem kojih se zabranjuje nekontrolirano kretanje migranata smještenih u kampu “Bira” kako bi se sačuvalo zdravlje lokalnog stanovništva. Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR-a zatraženo je da učine sve što je potrebno kako bi se djeca i maloljetnici bez pratnje iz kampova “Miral” i “Bira” izmjestili u novi migrantski centar. Istaknuto je da su u toku pripremne radnje za izmještanje migranata na novu lokaciju. Riječ je o Lipi, koja se nalazi na ulazu u Bihać iz pravca Bosanskog Petrovca, a za koju je Gradsko vijeće Bihaća prethodno dalo saglasnost.

“Dobili smo podršku od Ministarstva sigurnosti BiH i Vlade FBiH, te smo odmah krenuli s formiranjem šatorskog naselja na Lipi. Radimo na postavljanju dijela privremenog kampa za ljude bez smještaja, a koji se nalaze u samom centru Bihaća, nakon čega ćemo krenuti s izgradnjom pravog prihvatnog centra. Konačno su se svi uključili u rješavanje našeg problema, tako da imamo i podršku Evropske unije, bez koje bi sve ovo bilo neizvodivo. Primarni cilj ovog što radimo je zaštita zdravstveno-epidemiološke situacije u Bihaću, ali i pronalazak humanijeg smještaja ovim ljudima”, kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Načelniku Fazliću pomoć uveliko pruža i Vlada Unsko-sanskog kantona, koja je posredstvom Civilne zaštite izdvojila određena sredstva za te namjene. Premijer Mustafa Ružnić održao je i sastanak s predstavnicima međunarodnih organizacija, s kojima je razgovarao o mjerama koje su povodom pandemije virusa korona izdate kada je riječ o ilegalnim migrantima kojim se zabranjuje kretanje izvan centara u kojima su trenutno smješteni.

POLICIJA I MEDICINARI NA PRVOJ LINIJI

Uz rast broja građana zaraženih virusom korona i prisustvo velikog broja ilegalnih migranata u Krajini, stvari su dodatno otežali i masovni povraci građana iz zemalja Evropske unije. Policija i zdravstveni radnici su pod pritiskom povećanog obima posla i izloženosti rizicima po vlastito zdravlje. Ali sve to ih, zasad, ne sprečava da savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao.

“Kada su u pitanju mjere samoizolacije zbog pandemije virusa korona, policija je do sada izvršila kontrolu nešto više od 1.800 lica koja su u samoizolaciji na području Unsko-sanskog kantona. Za 28 lica je utvrđeno da su kršila naredbe izdate putem rješenja o samoizolaciji. Sve informacije koje smo prikupili dostavili smo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove koja će dalje poduzimati mjere koje su u njihovoj nadležnosti, u smislu sankcioniranja ovih lica”, rekao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Medicinsko osoblje u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću pod većim je rizikom svakodnevne izloženosti zbog pacijenata za koje se ne može unaprijed utvrditi da li su pozitivni na virus korona, a moraju biti primljeni. Dogovoreno je sa svim domovima zdravlja u Krajini da sve osobe koje imaju simptome infekcije virusom, a bile su u kontaktu s potencijalno zaraženim, što je do sada rađeno po potrebi. Ono od čega se najviše strahuje jeste ulazak virusa korona u zdravstveni sistem. Nakon što je Kantonalna bolnica dobila određen broj testnih briseva, testirat će se i zdravstveni radnici radi suzbijanja ulaska virusa u zdravstvene ustanove. Tim povodom jedna od testiranih jeste i zdravstvena radnica iz Bihaća, što bi, u slučaju da bude pozitivna na virus korona, dodatno zakompliciralo cijelu situaciju.

“Jedna medicinska sestra bila je u kontaktu i radi provjere je poslat i taj uzorak. Zavisno od toga na kojem mjestu dotična osoba radi, moraju se uzeti svi podaci kontakata i te kontakte staviti u izolaciju, ali i tome je prerano govoriti”, naglasila je Zerina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK i član Kriznog štaba USK.

Osim dobre volje, ljekari Unsko-sanskog kantona raspolažu s malo toga što bi im moglo pomoći u borbi protiv virusa korona, koji hara svijetom, ističu u Sindikatu ljekara, koji je prije dvije sedmice od Vlade USK tražio da se nabavi oprema i izdaju smjernice za liječenje i postupanje. Testiranje uzoraka i dalje se obavlja u Sarajevu, a kada stignu naručeni aparat i testovi, treba biti oprezan.

“Potrebno je znati da aparat za testiranje zahtijeva obučeno osoblje i sigurnosni kabinet kako se ne bi dovelo do zaraze među zdravstvenim radnicima i neplaniranog širenja infekcije”, kaže Amir Rekić iz Sindikata ljekara USK.

Kao pozitivan primjer u borbi protiv korone, istaknut je Grad Cazin, koji je za manje od 24 sata uspostavio veliki izolatorij. Iako za sada nemaju niti jednog registriranog pacijenta zaraženog virusom korona, na ovaj korak odlučili su se zbog velikog broja građana kojima je naložena samoizolacija. Izolatorij je smješten u sportskoj dvorani, a kapacitet mu je trenutno 52 kreveta s pratećom opremom. U slučaju potrebe može se dodatno uvećavati. Više od 300 povjerenika Civilne zaštite pokriva svako naselje i zaselak, a svi resursi usmjereni su u mjere zaštite i pripreme za svaki mogući scenarij.

“Priroda ovog problema takva je da svaka minuta mijenja okolnosti, a ono što se može uraditi odmah ne treba ostavljati za kasnije. Donijeli smo odluke i naredbu na Štabu Civilne zaštite i, evo, priveli smo radove kraju i imamo izolatorij u Cazinu na raspolaganju. Nadamo se, ako Bog da, da neće zatrebati, ali nam je obaveza u tom nekom mogućem scenariju da ga imamo. Ako nam ne bude trebalo, onda ćemo ovo upotrijebiti za nešto drukčije ili manje opterećavajuće za naše građane”, kaže Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Izolatorij u slučaju potrebe ima mogućnost povećanja kapaciteta na 100 zasebnih jedinica. Osigurani su posebni ulazi za pacijente i medicinsko osoblje, ali i svi prateći sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl. Medicinskim dijelom upravljat će Dom zdravlja Cazin, a za sve ostale poslove odgovorna je Civilna zaštita. Ovo je prvi veliki izmješteni izolatorij u Unsko-sanskom kantonu.

Izvor: Stav