AKTUELNO

Koliko migranata trenutno boravi u Tuzli i ko im pruža pomoć?

Nakon što je oko 500 migranata polovinom marta izmješteno sa autobuske stanice u Tuzli u kasarnu Blažuj u Sarajevu, migrantska situacija u Tuzli znatno je bolja. Prema podacima MUP-a TK, u martu je u ovom kantonu registrovano 700 migranata, u aprilu samo pet, ovaj mjesec ponovo povećanje.

Samo u toku jučerašnjeg dana u Tuzli je registrovano 17 migranta. Među njima i sedamnaestogodišnji Osama Amir iz Jemena. Kaže da je u BiH ušao iz Srbije sa još dva prijatelja.

“Ovdje sam došao jučer, spavam vani. Ljudi iz Tuzle su mi dali obuću, odjeću i hranu. Plan mi je da idem u Sarajevo, nakon čega ću ako bog da u Njemačku. Tamo imam prijatelje iz Jemena, a u Jemenu je ostala cijela moja porodica.”
A maloljetnih migranata poput Amira, koji su zatečeni u BIH bez pratne roditelja u TK je od oktobra prošle godine do marta ove godine registrovano oko 700. Njima u Tuzli pomoć pružaju nevladine organizacije.
“Zemlja djece to radi na način da mobilni tim identificira maloljetnike na terenu, njihove potrebe, situaciju u kojoj se nalaze i dalje ih referiramo prema ostalim akterima u ovoj priči. Pružamo im pomoć u hrani, prehrambenim artiklima koji su im neophodni“, govori Sahiba Srna, predstavnica Udruženja građana “Zemlja djece BiH”.

Ono što je problem nevladinom sektoru jeste uredba Gradske uprave Tuzla i Ministarstva sigurnosti BIH po kojoj niko osim Crvenog križa ne smije organizovano dijeliti hranu migrantima.
“Mi smo od Kantonalnog štaba Civilne zaštite dobili odgovor na upit o podjeli hrane ljudima u pokretu u kojem stoji da nema nikakvih smetnji, ukoliko se drži propisanih mjera a to su rukavice, maska, socijalna distanca“, navodi Danijel Vasilj iz Centra za pružanje usluga u zajednici “Puž”.

Iz centra Puž kažu kako ih je policija nekoliko puta spriječila da dijele hranu, o čemu su obavijestili i Vijeće ministara. Nakon zatvaranja tuzlanskog ureda za strance, većina migranata samo prođe kroz grad a idu prema zemljama EU. U aprilu je zabilježeno samo pet dolazaka migranata. U maju se broj povećava, što je očekivano jer su ukinute restiktivne mjere nadležnih organa.

Prema podacima nevladinog sektora, u Tuzli svakodnevno boravi više od 100 migranata, najviše u privatnim kućama, a neki i u napuštenim objektima. Do sada je sedam migranata izrazilo želju za ostankom i zatražilo azil od BIH.

U nastavku pogledajte kompletnu priču našeg Vahidina Mujagića.