AKTUELNO

Kako riješiti problem migranata u vremenu borbe sa koronavirusom?

Samo se u Unsko-sanskom kantonu trenutno nalazi više od 5 hiljada migranata. Oko 3.500 migranata nalazi se u kampovima, dok su procjene da se na ulicama gradova i u napuštenim objektima nalazi još oko dvije hiljade koji se slobodno kreću po ulicama. Postavlja se pitanje, šta sa tolikim brojem migranata u danima kada se svima preporučuje ostanak u kućama zbog prevencije širenja koronavirusa.
I u Unsko-sanskom kantonu potvrđen je prvi slučaj zaraze korona virusom. Kako bi se spriječilo širenje zaraze, donesene su pooštrene mjere. Međutim, dok se sa jedne strane građanima Bosne i Hercegovine ograničava kretanje, šalju se u izolaciju, strancima se zabranjuje ulaz na graničnim prelazima, s druge strane hiljade migranata se slobodno kreću ulicama. Upravo zbog toga ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine traži njihovo hitno izmještanje sa ulica.
FAHRUDIN RADONČIĆ, ministar bezbjednosti BiH

“U toku niza mjera koji poduzimaju različiti nivoi vlasti, od općina, kantona, entiteta i na nivou BiH, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine potencira važnost da se što prije ilegalni ekonomski migranti sklone sa ulica, onemogući njihovo nekontrolirano kretanje i da se, po mogućnosti, oni smjeste u neki od bivših vojnih objekata ili formiranjem novih šatorskih naselja”.

Iz međunarodne organizacije za migracije kažu da će se pridržavati svih odluka koje donesu nadležni u Bosni i Hercegovini.
PETER VAN DER OVERART, šef Misije IOM-a u BiH

“Ako ministarstvo sigurnosti tako odredi mi ćemo to poštovati. Ako migranti koji se nalaze u gradu imaju papir koji pokazuje da se nalaze u našim centrima naravno da ćemo ih primiti. Što se tiče ostalih ili povećanih kapaciteta mi ćemo vidjeti šta će nadležni reći, hoćemo li ih povećavati ili ne”.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća

“Tražim podršku za to. Ja mogu sad u očaju da odvezem migrante na Lipu i da imamo još veću katastrofu jer neko ih mora hraniti. CK grada Bihaća to ne može, ne može ni CK USK. Sad radimo na tome da dobijemo podršku i da ih možemo već sutra prekosutra početi izmještati i da se grad očisti makar od tih koji nemaju smještaja. Besmisleno je, mi ograničili kretanje našim ljudima a migranti idu kud hoće”.

NERMIN KLJAJIĆ, ministar unutrašnjih poslova USK

“Čim se stvore ti uslovi, ministarstvo unutrašnjih poslova će poduzeti akciju izmještanja i mi smo spremni da to uradimo za 24 sata”.

Dok se ne uspostavi šatorsko naselje na Lipi, migrantima smještenim u kampovima je ograničeno kretanje do daljnjeg. Iz IOM-a kažu da nisu imali sumnjivih slučajeva kada je riječ o korona virusu među migrantskom populacijom.

I u Tuzli su poduzete mjere prevencije širenja korona virusa među migrantima smještenim u motelu man

MAJA ARSLANAGIĆ, PR Udruženja “Pomozi.ba”

“Oni borave već neko vrijeme tu, ne kreću se, nemaju nikakvih simptoma tako da je sve pod kontrolom”.

U Unsko-sanskom kantonu od danas je obustavljen rad svih ugostiteljskih objekata, kulturnih institucija, otkazani su svi javni skupovi. Međutim, ukoliko se migranti ne izmjeste sa ulica, a u narednom periodu se pojavi korona virus među tom populacijom, Unsko-sanski kanton bi se mogao naći u vrlo ozbiljnoj situaciji.

Izvor: BHRT