AKTUELNO

IOM jedno, policija drugo: Stotine migranata iz Sarajeva preko Banje Luke dolazi u Bihać

Iako je direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert izjavio da su danas službenici MUP-a USK prisilno odveli migrante u drugi kamp, iz lokalne policije i premijer tog kantona u razgovoru za Klix.ba odbacuju takve navode.
“Danas je policija USK došla u centar za migrante Bira i prisilno odvela 60 migranata u kamp Lipa. Bira ima 1.000 praznih kreveta. Lipa ima 1.200 osoba, a kapacitet je 1.000. Nemoguće”, napisao je Auweraert.

No iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona tvrde drugačije uz napomenu da postupaju po odlukama nadležnih organa.

“Nikakve prisile nije bilo. Dogovor je da će se kamp Bira polako zatvoriti. S obzirom da imamo kapacitete u kampu Lipa, te osobe su najvjerovatnije odvedene prema Lipi jer se nove osobe ne primaju u kamp Bira. U Biri je sada oko 500 osoba, a većinom su tu smješteni maloljetnici koje su ranije zlostavljali odrasli”, rekao je za Klix.ba portparol Ale Šiljdedić.

Preko 200 novih migranata dnevno

On ističe da o tome postoji odluka Operativne grupe USK, Vlade USK i predstavnika IOM-a. No, dodaje da IOM, bez konsultacija, u posljednje vrijeme prima nove migrante.

Šiljdedić naglašava da je situacija na području Unsko-sanskog kantona sve teža.

“Do sada smo imali dnevni priliv od 100-150 migranata, a sada je već preko 200. Migranti dolaze autobusima iz Sarajeva do Banje Luke, a iz Banje Luke do Bosanske Otoke koja je blizu Bihaća”, kaze portparol MUP-a.

Premijer USK Mustafa Ružnić za Klix.ba je također odbacio navode o prisilnom djelovanju policajaca.

“Postoje redovne mjere, odnosno svake sedmice svi izlaze van kampa i vrši se prebrojavanje, njihovo vracanje itd”, govori Ružnić.

On ističe a je Operativna grupa kantona donijela odluku, držeći se zaključka Skupštine USK i odluke iz Brisela da se privatni smještaji moraju zatvoriti za prihvat migranata.

Novac više neće ići privatnicima

“Mi na tome radimo i toga se držimo. Jasno je rečeno da se novac više neće slijevati u džepove privatnika na području USK, koji uzimaju preko 20.000 eura mjesečno za iznajmljivanje objekata”, dodao je.

Ružnić kaže da svi kampovi za migrante moraju biti državnog karaktera, kao što je u Kantonu Sarajevu i u drugim mjestima.

“Takav je kamp Borići u Bihaću i Lipa nadomak USK. Sve ostalo, poput Mirala i Bire, su privatni centri.

On je kazao da USK odgovara svim zahtjevima na izazove migrantske krize, poštujući zakone i Ustav BiH, uprkos sve većem prilivu migranata.