NETWORK

Ilegalni migranti okupirali finsku granicu s Rusijom: ‘Zakonodavstvo EU ne nudi rješenje’

Zabrinjavajuće vijesti stižu iz Finske, nakon što je ta skandinavska zemlja objavila u utorak kako tisuće migranata iz trećih zemalja čekaju da prijeđu granicu i uđu na njezin teritorij iz Rusije.

Podsjetimo, Finska je prošle godine zatvorila sve granične prijelaze na svojoj 1340 kilometara dugoj granici s Rusijom zbog velikog porasta broja migranata koji nisu imali valjanu dokumentaciju za ulazak u Europsku uniju, ali Helsinki optužuje susjednu državu da samo prosljeđuje migrante na finsku granicu, no Moskva odbacuje te optužbe.

“Imamo informaciju da na ruskoj strani tisuće ljudi čekaju da uđu u Finsku”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen, dodavši da to predstavlja “prijetnju društvu”, a osim toga je upozorila da bi brojni migranti mogli pokušati ilegalno prijeći granicu na proljeće, kada okopni duboki snijeg i kada porastu temperature.

Između kolovoza i prosinca prošle godine iz Rusije u Finsku je ušlo više od 1300 azilanata iz Jemena, Somalije i Sirije, a od tog broja finske imigracijske vlasti ne mogu locirati 160 migranata, pa se pretpostavlja da su otišli u neku drugu europsku zemlju.

Izvor: 7dnevno.hr