AKTUELNO

GPBiH: Na području Zvornika u 2019. s granice vraćeno više od 6.000 migranata

U 2019. godini odvraćeno je 6.006 migranata na području Zvornika, što je 25,86 posto više u odnosu na 2018. godinu, rečeno je na sastanku direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Zorana Galića i zapovjednika Jedinice Granične policije Zvornik Muamera Fazlagića.

Galić i pomoćnik za organizaciju i operacije Dragan Kulić sastali su se danas u Zvorniku s Fazlagićem.

Na sastanku su razgovarali o stanju na državnoj granici, s naglaskom na istočnu granicu, kao i o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata, čiji priliv se očekuje na proljeće.

– Konstatirano je i to da je u 2019. godini odvraćeno 6.006 migranata na području Zvornika, što je 25,86 posto više u odnosu na 2018. godinu. U ilegalnom prelasku državne granice na području Zvornika je otkriveno 311 osoba u 2019., što je za 60,73 posto manje u odnosu na 2018. godinu. Statistički podaci pokazuju da je neophodno pojačati mjere na području istočne granice. Iz navedenih razloga, formiran je iskusni tim policijskih službenika Granične policije BiH koji djeluje s ciljem pojačane kontrole nezakonitih migracija – saopćeno je iz Granične policije BiH.

Navodi se i kako uprkos problemima s kojima se svakodnevno susreće ova agencija i policijski službenici Granične policije BiH, počevši od nedostatka ljudstva i opreme, važno je istaknuti da Graničnoj policiji BiH sve vrijeme podršku u otkrivanju neprijavljeih migranata pružaju pripadnici kantonalnih i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova te da policijski službenici GPBiH ulažu maksimalni napor kako bi spriječili nezakonit prelazak državne granice.

Rečeno je i kako isto tako, uz mjere odvraćanja ilegalnih migranata, pripadnici GPBiH kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i osmatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i nadzorne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

Izvor: Faktor