AKTUELNO

Glasilo SDA napalo Ivana Pernara jer pokušava Bošnjake upozoriti na opasnost podrške migrantima

Evo kako Fašisti iz STAV-a vrijeđaju Ivana Pernara zbog jučerašnjeg pisma upućenog Bošnjacima

 

Jučer se na svom profilu na Facebooku Ivan Pernar, i to mu nije prvi put, obratio Bošnjacima. No, Pernareva sklonost egzibicionizmu i ekscesima, razotkrivanju svjetskih urota i teorija zavjera sada je zašla u prostor rasističkog, odnosno razobličava se kao neofašistički stav. Ovakva stajališta saborskog zastupnika u jeku migrantske krize zaslužuju reakciju hrvatskih institucija. Uostalom, Republika Hrvatska presjeda Vijećem Evropske Unije i nije prihvatljivo da u Saboru sjedi osoba sa ovakvim zastrašujućim stajalištima bez da se na njih adekvatno reagira.
“Braćo Bošnjaci, obraćam vam se izravno jer u vama vidim ljude koji su dio moje etničke grupe iako druge vjere. Između Vas i mene jedina je razlika naša vjera, ali jezik, povijest i kulturu dijelimo. Vaša islamska vjera je vaša stvar i ja u to ne ulazim, međutim, želim vam ukazat na jednu bitnu stvar. Masovna imigracija u Europu neće samo donijeti do toga da jedna vjera zamjeni drugu, odnosno da one koji glume da su kršćani zamjene oni koji glume da su muslimani, nego se radi o tome da će jednu etničku grupu zamijeniti druga. Slikovito rečeno, u Franuskoj neće Francuzi prigrlit islam i postat muslimani, nego će umjesto Francuza tamo živjeti crni muslimani, isto tako, neće u Njemačkoj Nijemci prihvatit islam, nego će u Njemačkoj živjeti afganistanski muslimani”, zabrinuto će Pernar.

Ako neko iz ovih riječi ne može iščitati tretiranje Bošnjaka kao endehazijskog cvijeća, onda je nemoguće ne uvidjeti Pernarov eksplicitni fašizam i rasizam, bojazan da bi neko drugačije boje kože mogao nastanjivati njegovo evropsko susjedstvo.

“Zašto vam to govorim, zato jer kad bi mene netko pitao bi li ja radije da u BiH živi 2 milijuna Bošnjaka (muslimana) ili dva milijuna crnaca i Indijaca koji su kršćani, ja bi rekao – kakvi crnci i Indijci, šta ja imam s njima – nek su tu muslimani koji su pripadnici moje etničke skupine (južni Slaveni), nema veze što su druge vjere, sve ostalo nas spaja”, tvrdi isti onaj Pernar koji je silnu energiju trošio govoreći o pošastima evropskog kolonijalizma, kulturnog imperijalizma i rasizma. Pritom ovaj teoretičar zavjere nagovještava da je masovna imigracija “crnaca i Indijaca” na evropsko tlo pokrenuta iz istih onih centara moći koji su odgovorni i za rasizam, i kolonijalizam, 11. septembar, automobilske nesreće i udare groma.

“Taj projekt čiji je cilj masovna imigracija u Europu i posljedična zamjena domicilnog stanovništva je priča koju gura ista ona mala grupa ljudi na koju sam vam pokušao i ranije ukazati kad sam govorio o maloj skupini koja kontrolira medije, banke i stalno potiče ratove i sukobe po svijetu”, zbori Pernar. U svoje teorije zavjere on inkorporira baš sva svjetska dešavanja, pa je zato i moguće da za ubijanje Sirijaca budu “zaslužni” isti oni koji su zaslužni za plan njihovog dovođenja na truhlo tlo Evrope kako bi se iskorijenili Nijemci i Francuzi. Mala grupa koja kontrolira medije i banke odgovorna je za islamofobiju, ali je nekako ta ista grupa željna zamijeniti domicilno evropsko stanovništvo muslimanima.

Na svom putu u pomračenje mozga Pernar nije primijetio da Arapi, koji čine ogromnu većinu migrantskog vala, izuzmemo li jedan manji dio arabiziranih crnaca, uopće nisu crnci, uprkos tamnijoj boji koži od “čiste kože evropske”, a da se Pakistanci ne mogu svrstavati pod Indijce. Indijaca, koliko nam je poznato, uopće nema među migrantima.

Na kraju posta Pernar poručuje: “Pozivam vas da nacionalni identitet (slavenski), stavite iznad vjerskog (islama) jer ćete se u suprotnom sutra naći u situaciji da je oko vas ‘Bangladeš’, a ne Europa. Pamet u glavu!”

Ako su bijelci Bošnjaci ne samo etnički već i nacionalno Slaveni, onda su valjda i Arapi crnci, islamofobi su nekako islamofili, a Pakistanci Indijci. Budalaštine! Moglo bi se s Pernarovim postom beskrajno polemizirati, posebno ako bismo se bavili teorijom zavjere i njegovom ulogom u islamofobnoj, fašističkoj i antimigrantskoj kampanji.

Međutim, ovdje želimo skrenuti pažnju na trenutak u kojem ovaj prominentni hrvatski hajvan legitimira narativ o nužnosti sprečavanja dolaska insana u Evropu. Trenutak je to u kojem se ogromni migrantski val kreće nesigurnim putevima izgnanstva, u broju koji bi mogao nadmašiti sve ranije valove migracije s Bliskog istoka i sjevera Afrike. U takvim vremenima rasisti poput Viktora Orbana i Ivana Pernara dobronamjerno upozoravaju na tu veliku prijetnju, implicitno legitimirajući podizanje ograda, šikaniranja, pa čak i ubistva migranata.