epa11249578 Police forces patrol during the Good Friday procession outside the Notre Dame Cathedral in Paris, France, 29 March 2024. Christians of the Catholic and Western Christian churches around the world on 29 March commemorate Good Friday, the day when, according to the Bible, Jesus was crucified by the Romans in Jerusalem. EPA-EFE/YOAN VALAT
NETWORK

Francuska: Policija uklanja migrante s centralnog trga u Parizu uoči Olimpijskih igara

Francuska policija u srijedu je uklonila desetine migranata, uključujući porodice s malom djecom, s prostora ispred gradske vijećnice u Parizu dok se glavni grad priprema za početak Olimpijskih igara, prenosi Anadolu.

Policija je stigla u zoru kako bi sklonila oko 50 ljudi, uglavnom žena i djece uzrasta od tri mjeseca do deset godina, dok su spavali na trgu. Migranti su spakovali stvari i ukrcali se u autobus, a odvezeni su u Besancon, na istoku Francuske.

Humanitarni radnici zabrinuti su da je taj potez početak širih napora pariskih vlasti da istjeraju migrante i druge koji spavaju na ulicama glavnog grada prije ljetnih Olimpijskih igara bez pružanja dugoročnijih stambenih opcija.

Organizatori Olimpijade rekli su da rade s humanitarnim grupama na pronalaženju rješenja za beskućnike, uključujući mnoge ljude koji dolaze iz cijelog svijeta u Pariz tražeći utočište ili zaposlenje.

Mnoge porodice su iz afričkih zemalja koje govore francuski, uključujući Burkinu Faso, Gvineju, Obalu Slonovače i Senegal, koji čak mjesecima spavaju na ulicama Pariza. Humanitarne organizacije dijele im hranu, ćebad i pelene, a su pomogle i da nađu privremeni smještaj.

Olimpijske igre u Parizu će trajati od 26. jula do 11. augusta, nakon čega slijede Paraolimpijske igre od 28. augusta do 8. septembra.

Izvor: bosnainfo.ba