AKTUELNO

Evidentirano više od 200 napada migranata na povratnike u FBiH

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštio je da je do sada evidentirano više od 200 napada na živote i imovinu lica povratnika u FBiH, koje su izvršili migranti iz afro-azijskih zemalja.
Migranti se svakodnevno kreću u dugim kolanama kroz povratnička sela u FBiH. Na njihovom putu se nalaze sela u opštinama Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa, Ključ i Bihać. Povratnici osjećaju nesigurnost, jer im nadležne institucije nisu osigurale bezbjednost, kako života, tako i imovine – ističe se u saopštenju.

Iz Odbora upozoravaju da će BiH postati “migrantska sigurna kuća” jer Hrvatska siječe šumu na granici i planira podizanje zida i žice, po uzoru na Mađarsku.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH predlaže da Predsjedništvo BiH neodložno započne pregovore sa Avganistanom, Pakistanom, Iranom, Irakom i drugim državama iz kojih dolaze migranti, radi sklapanja sporazuma o readmisiji.

– Tražimo formiranje policijskih stanica i odjeljenja u povratničkim selima u Unsko-sanskom kantonu, sela Vrtoče, Krnjeuša, Smoljana, Јelašinovci, Lušci Palanka, Radić, Martin Brod i drugim selima u skladu sa mogućnostima – ističu iz Odbora i dodaju da je neophodno zapošljavanje novog broja policajaca u ovom kantonu, te njihovo raspoređivanje u povratnička sela.

Iz Odbora traže da oko migrantskog kampa Lipa bude izgrađena ograda dovoljno visoka da se ne može izlaziti iz kampa, kao i da se kamp obezbijedi adekvatnim fizičkim zaprekama i da Služba za poslove sa strancima zajedno sa pripadnicima policije onemogući migrantima napuštanje kampa.

– Tražimo od Vlade Unsko-sanskog kantona da se isplate zaostale neisplaćene, a mukotrpno zarađene plate policajcima zaposlenim u MUP-u, kao i povećanje njihovih plata, posebno policajcima koji svakodnevno imaju dodir sa migrantskom populacijom – ističu iz Odbora.

U ovom udruženju smatraju da je potpuno nedopustivo da policajci koji se svakodnevno izlažu riziku da budu napadnuti ili da se zaraze, moraju razmišljati o egzistencijalnim pitanjima.

Izvor: SRNA