AKTUELNO

Krijumčari iz BiH probili rampu na hrvatskoj granici

U noćnim satima 3. februara, 26-godišnji državljanin BiH je, upravljajući kamionom bez registarskih oznaka, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, izbjegavajući graničnu kontrolu probio rampu na graničnom prijelazu te se udaljio prema unutrašnjosti. Policijski službenici zaustavili su ga na području Slunja.

Ubrzo nakon toga je 19-godišnji državljanin BiH upravljajući kombi vozilom BiH tablica, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na istom graničnom prijelazu ušao u Republiku Hrvatsku. Tom prilikom je na graničnom prijelazu bila i policajka koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području opštine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen, piše GP Maljevac.

Tokom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a krivične prijave su podnijete nadležnom državnom tužilaštvu zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane.

Protiv 26-godišnjaka podnijeta je i krivična prijava zbog počinjenog krivičnog djela oštećenje tuđe stvari. Protiv 19-godišnjaka podnijeta je krivična prijava zbog počinjenog krivičnog djela prisila prema službenoj osobi, piše N1.