AKTUELNO

DOMAĆI IZNAJMLJIVAČI I DALJE IZDAJU SOBE MIGRANTSKOJ POPULACIJI

 Posljednjih mjeseci akcije Službe za strance i ovdašnje policije djelomično su polučile rezultate u smislu rasterećenja centra Bihaća kada je o migrantima riječ, a s time se slažu i u Kantonalnoj policiji.

Međutim, incidenti su još uvijek normalna pojava, a migranti , poznato je,  ne žele biti na Lipi, a kako bi bili bliže Plješevici, odnosno granici sa Republikom Hrvatskom. To i dalje iskorištavaju domaći iznajmljivači i pored toga što vrlo često, nakon što ovdašnja Kantonalna inspekcija evidentira nezakonito iznajmljivanje migrantima, njihovi objekti budu zapečaćeni.

Trenutno se u Bihaću provode pečaćenja napuštenih objekata, a migrante koje se tu zateknu, šalje se na Lipu. Poznato je da tamo ne žele ostati, pa vraćajući se  u Bihać, vrlo često na livadama i neobrađenim površinama, ispod mostova i na sličnim lokacijama, postavljaju šatorska naselja.

Iako se rijetko spominje, i dalje je na snazi naredba Operativne grupe za nadzor nad migrantskom krizom Unsko-sanskog kantona, prema kojoj je strogo zabranjeno iznajmljivanje privatnih prostora migrantima, odnosno svima onim koji nemaju važeće identifikacione dokumente.

http://https://www.rtvusk.ba/vijest/domaci-iznajmljivaci-i-dalje-izdaju-sobe-migrantskoj-populaciji/51834?fbclid=IwAR0Tz7xajatTw-kdwnTvSkMnEBqY63qBgrnUGuW0d103mNWUxXg5CDoqW90