VIDEO

Dok Sarajlije strahuju od migrantskih bandita, Islamska zajednica ih i brani i hrani

Građani BiH osjećaju se nesigurno zbog sve većeg priliva migranata i njihovog slobodnog kretanja po gradskim sredinama.
U samom Sarajevu svakodnevno stižu pritužbe i prijave građana. Krađa, fizički nasrtaji i zaplašivanje. Policija reaguje u skladu sa nadležnostima, međutim, neuređen sistem i dozvola migrantima da se slobodno kreću, pogoršavaju situaciju.

Posljednja pljačka desila se u sarajevskom naselju Grbavica. Migrant je preko balkona ušao u stan Almina Hode. U tom trenutku Almin je u stanu bio sa suprugom i dvije kćerke.

– Oko pola jedan to se desilo da je neko ušao u prostor u ovoj drugoj sobi kroz prozor, isjekao komarnik, otvorio prozor, upao unutra, uzeo je novčanik od starije curice i malecka u sobi do je čula neku lupnjavu i vrisnula je, priča nam Almin.

Supruga i on su utrčali u sobu i vidjeli mlađu osobu za koju se poslije utvrdilo da je migrant kako bježi kroz pozor. Almin kaže da je on uvijek taj koji je prvi spreman da im pomogne ali da se sada u vlastitom domu osjeća nesigurno.
– Najgora stvar od svega toga je što vi dolazite u situaciju da krajnji ishod može da bude smrtna situacija, dodaje.

Policija je brzo reagovala. Ispred zgrade pronađene su i stvari od napadača. Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica tvrdi da su ovi slučajevi sve češći i da policija ima ograničene mogućnosti.

– Što se tiče krivičnih djela, policija rasvjetli uglavnom sva ta djela, dostavi nadležnom tužilaštvu i lica preda nadležnima. U tom slučaju, nadležno tužilaštvo i sud odlučuju o procesuiranju tih postupaka. ta praksa je uspostavljena, ističe Katica.

Prekršajna djela su problem jer naš sud ne prihvata nemogućnost utvrđivanja identiteta, odnosno da se nepoznatoj osobi izrekne kazna. U KS trenutno ima preko 5 hiljada migranata. S aspekta bezbijednosti, država mora učiniti ovaj problem vidljivim. Ravnomjerno raspoređivanje migranata bi olakšalo život njima a i građanima BiH.
Građani BiH očekuju brže reakcije. Ne žele da se nesigurno osjećaju u domovima. Na potezu su državne vlasti koje bi konačno morale ovaj problem staviti pod kontrolu.

https://okanal.oslobodjenje.ba/okanal/vijesti/video-gradani-sarajeva-sve-vise-strepe-od-migranata-upao-mi-je-u-stan-ukrao-novcanik-626651