AKTUELNO

Dok migranti bježe iz kampova, vlasti rješenja za ovu krizu nemaju

I dok državni vrh ponovo nema jedinstven stav, da i ne govorimo o strategiji o postupanju sa migrantima u Bosni i Hercegovini, u Bihaću migranti ponovo bježe iz kampova. Državni ministar bezbjednosti iznio je plan deportacije migranata u matične zemlje, pa čak i najavio mogućnost da se ambasador Pakistana u BiH proglasi personom non grata ukoliko ne bude u tome sarađivao. Oštro mu je odgovorio predsjedavajući Predsjedništva. Da li je ovo sve realnost ili populizam?

Na ulicama Bihaća ovih dana je manje migranata. Migrantima u centrima je ograničeno kretanje zbog koronavirusa, a oko njih 500 je već premješteno u kamp Lipa. Međutim, neki od njih već bježe iz kampa.

U Unsko-sanskom kantonu su više od dvije godine tražili otvaranje centra van naseljenog područja i na kraju su to i dobili. Ovaj će centar u narednom periodu predstavljati i bolju bezbjednosnu situaciju u samom gradu Bihaću. Međutim, svima je jasno da ovo nije rješenje migrantske krize.

Međutim, kada se država konačno uključi u rješavanje jednog problema, na startu se javlja novi. Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine je prije dva dana iznio plan rješavanja migrantske krize deportacijama migranata u matične zemlje. Zatražio je od službe za poslove sa strancima da utvrdi tačan broj ekonomskih migranata kako bi se krenulo u proces njihove deportacije iz BiH. Rekao je i da će zatražiti da se ambasador Pakistana, za kojeg zna da neće sarađivati, proglasi personom non grata. Dan kasnije, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je ambasadora Pakistana.
Postavlja se pitanje koliko je zapravo realan plan ministra bezbjednosti da se migranti deportuju u matične zemlje? U službi za poslove sa strancima kažu da neke od država nemaju razvijene sisteme za biometriju dok neke države biometrijske podatke uzimaju samo od osoba koje su počinile krivična djela. Takođe, problem je i u komunikaciji koja bi mogla potrajati i mjesecima.

Izvor: BHRT