AKTUELNO

Do danas oko 84.000 stranaca nezakonito ušlo u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da se BiH krajem 2017. godine suočila sa značajnim porastom nezakonitih migracija, da pojačan trend nezakonitih ulazaka još traje, te da je od 2018. godine do sada registrovano oko 84.000 stranaca koji su nezakonito ušli na teritoriju zemlje.
Tegeltija je u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o migracijama rekao da je slična situacija i u drugim zemljama na “zapadno-balkanskoj ruti”, kao i da sve zemlje pokušavaju, onako kako mogu i znaju, da se bore sa nezakonitim migracijama.

– Migracije su globalni problem i kao što nam je poznato nijedna zemlja samostalno ne može se uspješno bori sa velikim migracijskim tokovima. Zbog toga je posebno značajna ova konferencija na kojoj bi se uskladio znajednički odgovor zemalja zapadnog Balkana u upravljanju migracijama, pojačala kontrola i koordinacija u upravljanju granicom, te diskutovali budući trendovi i izazovi u migracijama – istakao je on.

Kako bi se kontrolisano upravljalo migracijama, a koje će se prema trenutnim pokazateljima pojačati i u narednom periodu, Tegeltija smatra da je potrebno preduzeti niz koordinisanih mjera kako bi nadležne institucije regiona odgovorile na migracijske izazove na sveobuhvatan i usklađen način koji će obezbijediti zaštitu za sve osobe kojima je ta zaštita potrebna, ali i efikasnu borbu protiv nezakonitih migracija.
Izvor: RTRS