NETWORK

Član Domovinskog pokreta s trojicom muškaraca uhvaćen kako prevozi strane državljane u kombiju

Matej Frane Maslić, zatečen je u ožujku 2022. godine u kombiju marke Citroen s riječkim registracijskim oznakama kako prevozi petoricu migranata turskog podrijetla

Domovinski pokret nedavno je uputio kritike hrvatskim medijima i čelnicima HDZ-a nakon prometne nesreće u kojoj je vozač kombija s migrantima prouzročio smrt dvoje ljudi u drugom vozilu. Sada je u javnost procurila informacija da je migrante prije dvije godine prevozio i jedan njihov član.

“Ovo je činjenica koju će većina medija u Hrvatskoj, koji su upregnuti u istu agendu, očito pokušati prešutjeti. Domovinski pokret neće šutjeti na ovakve slučajeve koji direktno ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana. Njihova zaštita i sigurnost trebali bi biti na prvom mjestu vladajućim političkim strukturama. Postavljamo pitanje Andreju Plenkoviću. Do kada ćete tolerirati i poticati protuzakoniti ulazak takozvanih migranata u Hrvatsku?” objavila je nedavno stranka.

Međutim, član Domovinskog pokreta iz Splita, Matej Frane Maslić, poznat po oštrim sukobima na društvenim mrežama sa zamjenikom splitskog gradonačelnika Bojanom Ivoševićem, zatečen je u ožujku 2022. godine u kombiju marke Citroen s riječkim registracijskim oznakama kako prevozi petoricu migranata turskog podrijetla koji su ilegalno ušli u Hrvatsku.

Naime, Maslić je sklopio dogovor s dvojicom muškaraca koji su s trećim optuženikom već odradili dvije ture s osmero turskih državljana, piše Dalmatinski portal. Državno odvjetništvo ih tereti da su iz koristi omogućili drugim osobama ilegalno se kretati u Republici Hrvatskoj. Za iznos od minimalno 500 eura trebali su prevesti strane državljane do Zadra, a najzahtjevniji dio posla je preuzeo Maslić koji je pokraj Imotskog ukrcao u kombi Nevzata SilijaYucela i Yakupa SahinaAtilu Yavuza i Fatiha Arasa.

Maslić je, uz još jednog optuženika, priznao krivnju, a druga dvojica brane se šutnjom. U svojoj obrani naveo je cijelu proceduru i dogovore s ostalim optuženicima; s jednim se dogovorio za prijevoz migranata te kako će biti plaćeni za to 500 eura, a u ostale dogovore s trećim optuženikom navodno nije bio upućen. Navodno nije znao da će prevoziti migrante već je mislio kako su u tijeku samo dogovori oko prijevoza.

Nadalje, u sudskim spisima priložena je sva dokumentacija o kretanju vozila optuženika od Hrvatskih autocesta te njihova međusobna komunikacija mobitelima. Trojica optuženika mlađi su punoljetnici za koje Državno odvjetništvo tvrdi kako se prema mišljenju defektologa neće primijeniti maloljetničkih sankcija za mlađe punoljetnike, već je zaključeno da se radi o obrascu ponašanja koje ni u jednom segmentu ne može biti rezultat nepromišljenosti ili nezrelosti. Optuženica je potvrđena te se čeka početak suđenja.

Izvor:vecernji.hr