AKTUELNO

Bez zdravstvenog nadzora preko 1500 migranata se kreće ulicama USK

Sa dolaskom toplijeg vremena, u Unsko-sanskom kantonu se povećava broj migranata.
Zabrinulo je to građane u ovom kantonu, pogotovo u periodu kada je broj oboljelih od koronavirusa sve veći i pandemija ne jenjava. Da li među ovom populacijom ima zaraženih? Ko vodi brigu o zdravlju migranata čiji se broj svakodnevno povećava na gradskim ulicama?

NERMINA ĆEMALOVIĆ, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona
“Migranti koji se nalaze van kampova nisu pokriveni zdravstvenom zaštitom što se tiče našeg sistema”.

U posljednje vrijeme, upravo kod migrantske populacije, koronavirus je sve češća pojava.

Prema podacima kantonalnog ministarstva zdravstva, u kampu Borići trenutno boravi 10 migranata koji su pozitivni na koronavirus. I dok migranti koji borave u kampovima imaju zdravstvenu zaštitu, niko nema uvid u zdravstveno stanje za više od 1500 migranata koji borave na otvorenom.

To nam potvrđuje i grupa maloljetnih migranata koju srećemo ispred kampa Borići. Kako nam kažu, već dvije sedmice spavaju ispred, jer za njih nema mjesta u tom kampu, a svoje šatore su ustupili onima koji imaju groznicu.

“I mi se bojimo korone, a nema nikakve medicinske zaštite. Ovdje ima DRC, ali nam kažu da smo maloljetnici i da ne možemo dobiti nikakve lijekove”, kazao je maloljetni migrant.

NERMINA ĆEMALOVIĆ, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona

“Domovi zdravlja, zdravstveni timovi na čelu sa ministarstvom zdravstva pokrivaju migrante koji su u kampovima, mimo kampova nema kontrole. Mi ne možemo kontrolisati migrante koji se nalaze u šumama, napuštenim objektima, to se ne može kontrolisati”.

Bez zdravstvenog nadzora, migranti koji se slobodno kreću gradskim ulicama su higijensko epidemiološka prijetnja i sebi, ali i građanima Bihaća. Upravo zbog toga, građani smatraju da mjere koje su na snazi trebaju važiti i za ovu populaciju s obzirom na to da epidemiološka situacija ne jenjava.

A dok se broj migranata na području kantona svakodnevno povećava, stav Operativne grupe za kontrolu nad migrantskom krizom i dalje ostaje isti,kapaciteti koji postoje mogu zbrinuti njih 2.500, sve preko tog broja treba biti izmješteno van kantona.

NERMIN KLJAJIĆ, ministar unutarnjih poslova USK

“Očigledno je da mi stanje u USK moramo popravljati i da se moramo baviti nekim drugim pitanjima, a ne samo migracijama”.

Izvor:BHRT