NETWORK

Australija planira prepoloviti dolazak migranata i pooštriti pravila o studentskim vizama

(Patria) – ​Australija je danas saopštila da će pooštriti vizna pravila za međunarodne studente i niskokvalifikovane radnike što bi moglo prepoloviti dolazak migranata u naredne dvije godine, jer vlada nastoji da revidira, kako je rekla, „pokvaren“ migracijski sistem, javio je Reuters.

Prema novim politikama, strani studenti bi morali da imaju više ocjene na testovima iz engleskog jezika, a drugi zahtjev za vizu studenta bi bio više razmatran.

„Naša strategija će vratiti broj migracija u normalu“, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Clare O'Neil tokom brifinga za medije.

„Ali ne radi se samo o brojevima. Ne radi se samo o ovom trenutku i iskustvu migracije koje naša zemlja ima u ovom trenutku. Ovdje se radi o budućnosti Australije“, dodala je.

Premijer Anthony Albanese je tokom vikenda rekao da se broj migracija u Australiji mora vratiti na „održivi nivo“, dodajući da je „sistem pokvaren“.

O'Neil je rekla da vladine ciljane reforme već vrše pritisak na prekomorske migracije i da će dodatno doprinijeti očekivanom padu broja migranata. Odluka dolazi nakon što se očekivalo da će neto imigracija dostići vrhunac na rekordnih 510.000 u 2022-23 godini. Zvanični podaci pokazuju da je predviđeno da će pasti na oko četvrt miliona u 2024-25 i 2025-26 godine, otprilike u skladu s nivoima prije COVID-a.

Izvor: nap.ba