NETWORK

Bugarska: Razotkrivena kriminalna skupina koja je prokrijumčarila 700 imigranata i učestvovala u 15 incidenata

Istraga je počela 2023. kada su istražitelji u Bugarskoj našli ilegalne imigrante koje je krijumčarila kriminalna skupina koja je sada otkrivena, a istražiteljima je bila zanimljiva jer su njezini članovi sudjelovali u raznim incidentima

Bugarska policija, uz pomoć Europola, prije nekoliko dana razotkrila je kriminalnu skupinu koja se sumnjiči da je preko tursko-bugarske granice prokrijumčarila najmanje 700 ilegalnih imigranata. Uhićeno je osam pripadnika te kriminale skupine koja je bila dobro organizirana, a ilegalne imigrante su krijumčarili iz Turske preko Srbije i Bugarske, dalje u zapadnu Europu. U istragu su bile uključene i grčka i rumunjska policija koje su istraživale kriminalne mreže koje Bugarsku koriste kao tranzitnu zemlju.

Osim što je uhićeno osam osoba, pretraženo je 11 lokacija, a zaplijenjen je novac, dokumenti te knjiga koja je zapravo bila knjigovodstvo Hawala sustava prijenosa novca. Riječ je o načinu prijenosa novca koji se bazira na tradiciji i časti, i odvija se preko neke vrste posrednika i to tako da se novac zapravo fizički ne miče, no na koncu dođe do onoga kome je prvotno bio namijenjen. Inače prilikom pretraga 11 lokacija nađen je i jedan Rumunj za koje se nakon identifikacije ispostavilo da ga traži austrijska policija.

Istraga je počela 2023. kada su istražitelji u Bugarskoj našli ilegalne imigrante koje je krijumčarila kriminala skupina koja je sada otkrivena. A istražiteljima je bila zanimljiva jer su njezini članovi sudjelovali u raznim incidentima, koji su uključivali bjegove pred policijom, prevrtanje kombija, pogiblje ilegalnih imigranata…. Do sada je utvrđeno da je bilo najmanje 15 incidenata u kojima su sudjelovali članovi spomenute kriminalne skupine, a sumnja se da su prokrijumčarili najmanje 700 osoba. Sumnja se da im je vođa Sirijac koji je koordinirao krijumčarenje ljudi te je održavao veze s odgovornim osobama unutar skupine u Turskoj, Grčkoj i u drugim zemljama diljem te rute.

Izvor: vecernji.hr