NETWORK

Njemačka ne može odjednom prestati primati migrante

Njemačka ne može odjednom prestati primati određene migrante, primjerice Afganistance i Sirijce, kako to zahtijeva oporba, rekao je ministar pravosuđa Marco Buschmann, javlja dpa.

“Reći da nećemo prihvatiti određene ljude u cijeloj Europskoj uniji ili samo u Njemačkoj je pravno problematično”, rekao je Bushman za jutarnji program televizije ARD.

Mislim da trebamo razgovarati o brojkama, trebamo razgovarati o rasprostranjenosti u Europi, o zaštiti vanjske granice EU, ali ne možemo samo reći da ovdje više nitko ne smije doći dodao je ministar.

U petak je u Solingenu Sirijac, radikalni islamist, nožem ubio troje i ranio osam ljudi.

Čelnik oporbenog demokršćanskog CDU-a Friedrich Merz pozvao je kancelara Olafa Scholza da odmah prestane primati izbjeglice iz Sirije i Afganistana.

Bushman je sada izjavio da se načelno slaže s protjerivanjem Sirijaca i Afganistanaca bez prava boravka. No, to je zakonski moguće samo kod Sirijaca.

“Sudovi su tako odlučili… jer u Siriji postoje sigurna područja u koja se izbjeglice mogu vratiti”, rekao je. “Dakle, trebamo rješenje za Afganistan.”

Bushman se također složio da Njemačka mora ubrzati protjerivanje. Inače, osumnjičenik za teroristički napad trebao je biti protjeran još prošle godine, ali vlasti, nimalo neobično, nisu završile posao.

Fenix-magazin/SČ/dpa