KOMENTAR

Zašto migranti ne bi prvi primili MUBAREĆ VAKCINE?

VELIKI JE MUBAREĆ U VIJESTI: “Stanovništvo u BiH će među prvima dobiti vakcine protiv COVID-19!” Gdje baš nas da se sjete pored Engleske, Švicarske, Švedske…? Veliki je to uspjeh bh. diplomatije da baš građane BiH usreći tom vakcinom, pa da prvo mi ozdravimo i budemo najzdraviji u Evropi. Eto, neće ni Švabo, neće ni Francusu, već će Bošnjo da bude najzdraviji i najodzravljeniji! Očito je da je Svejtska zdravstvena organizacija prepoznala u nama najvažniji narod na svijetu, pa hoće da prvo nas zaštiti od virusa raznoraznih. Lijepo od njih. No, kako su Bošnje oduvijek bile velikog srca i široke ruke, predlažemo našem duhovnom kederu reisu Kavazoviću i političkom federu Bakiru Izetbegoviću da u ime Bošnjaka tu čast da prvi primimo vakcine ustupe našoj migrantskoj braći, jer su oni u stanju humanitarne potrebe, pa će im sigurno biti drago kad čuju da od svih Evropljana baš oni imaju tu blagodat da prime mubareć vakcine. Utom će muslimani u Evropi postati najzdraviji, pa se primanje vakcine može smatrati jednim velikim uspjehom za ummet, a gdje zasluge pripadaju mudroj bošnjačkoj politici.

U nastavku mubareć vijest o mubare vakcini!

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević uime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obaveza, potpisala je ugovor s Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci vakcina za stanovništvo u BiH.

Kako navode iz Ministarstva, riječ je o, do sada najvećem, poduhvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela.

Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcinama protiv bolesti COVID-19 (COVAX), a koji će biti administriran od GAVI-ja.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je WHO prethodno upoznala članice sa Instrumentom COVAX i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavi i finansijskim obavezama. Ugovor o nabavi vakcina sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno i potpisan danas.

– Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za žitelje BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv COVID – 19 – navodi se u saopćenju MCP-a BiH.