Aktuelno

Zašto “Glas Amerike” strahuje od portala Antimigrant.ba?

Na “Glasu Amerike” objavljen je naslov “Migranti i izbjeglice u BiH: Dehumanizirani ljudi, glavna meta govora mržnje”, a način na koji je obrađena ova tema bi mogao biti urnek na svakoj katedri za žurnalistiku, po kome bi se moglo učiti neprofesionalizam u novinarstvu.

Prva tačka je manipuliranje istinom, budući da VOA (Glas Amerike) navodi postojanje izbjeglica u BiH, što znači da su svjesni pravne i humanitarne razlike između migranata i izbjeglica.

Ako već znaju da izbjeglice potpadaju pod skupinu kojoj je po međunarodnim pravnim i humanitarnim normama obavezujuće pružiti utočište i pomoć, onda isto tako znaju da prema ekonomskim migratima niko nema nikakvih obaveza. Imati obaveze prema nekome ko je sam svojom voljom krenuo na put da navodno nađe posao u nekoj drugoj zemlji, bilo bi isto kao da društvo ima obavezu prema milionima svojih beskućnika, kockara, narkomana, dakle, ljudi koji su sami sebi uništili život.

No, VOA ne izvještava o činjenici da su u BiH došli migranti, a ne izbjeglice, jer bi u tom slučaju trebalo objasniti i to da BiH nema nikakve obaveze prema njima.

VOA ne objašnjava ni činjenici da su ti agresivni migranti organizirano uvezeni iz Srbije, uz antidržavnu podršku Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih aktera iz entiteta Republika srpska. Nema objašnjenja da migranti okupiraju samo krajeve sa bošnjačkom većinom, i da se Bošnjaci u Unsko-sanskom kantonu već godinu dana nalaze u vanrednom stanju. Upozoravanje na ove ISTINE za VOA je “govor mržnje”.

Ako je tako, onda je sva Evropa zapala u “govor mržnje”, jer štiti svoje granice, štiti svoje narode, i niko ne želi da bude sponzor trgovine ljudima i uvoza ilegalnih migranata.

Doduše, u odnosu na cijelu Evropu, partner u ovom kriminalnom poslu jedino su, isključivo su, bošnjački vjerski i politički faktori, oličeni u SDA i Islamskoj zajednici.

VOA ne govori da je to vjerovatno poražena vojska terorističkog ISIL-a, koja sada naseljava krajeve sa bošnjačkom većinom uz najavu da će tu biti formirana tzv. “Islamska država” u Evropi, pod komandom evropskog ISIL-a, te da će se Bošnjaci naći na udaru svjetske antiterorističke koalicije. …Ni krivi ni dužni!

VOA svoju manipulatorsku pseudokritičku oštricu usmjerava na glasove razuma, glasove otpora, glasove patriotizma – a koji idu za jasnom porukom da Bošnjaci trebaju migrante zatvoriti u humanitarne logore i tražiti njihov povrat u zemlje porijekla. Nema miroljubivog i kvalitetnog rješenja za Bosnu i Bošnjake bez ovog rješenja!

To je ideja koju od početka zastupa portal Antimigrant.ba, koji se neimenovan našao u ovom manipulatorskom tekstu “Glasa Amerike”. A zašto “Glas Amerike” nije imao profesionalne korektnosti da imenuje portal Antimigrant.ba? Zato što se plaše da bi napravili reklamu istini, usljed čega bi mnogi Bošnjaci – kao žrtve zavjere i manipulacije – ugledali nesreću koja na njih ide! Zaboravljaju: …Istina je kao voda – ne može se zaustaviti.

U nastavku tekst “Glasa Amerike” https://ba.voanews.com/a/migranti-i-izbjeglice-test-iz-humanosti-za-bh-gradjane-/5040074.html?fbclid=IwAR2rwMCcjgh-eyBdTG5myMNP6XeWQHW0RneL8LlcWZJkYrbi6YWU2hlciAo