Komentar

Velikosrpske igre oko Bosne i Hercegovine

13.05.2018.

Milorad Dodik predlaže da BiH zatvori granice migrantima: “Ne želimo promjene strukture stanovništva”.

Milorad Dodik predložio je da Bosna i Hercegovina zatvori svoje granice za migrante koji  sve više pristižu od početka 2018. godine, ocijenivši kako BiH i entiteti nemaju kapacitete nositi se s mogućim prilivom  novih migranata.

“Učinit ćemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promjene strukture stanovništva i poduzet ćemo sve mjere kako bismo zaštitili imovinu i ljude”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, nakon sjednice entitetske vlade koja je izvanredno zasjedala tijekom dana kako bi razmotrila rastuću migrantsku krizu.

Premijerka Željka Cvijanović kazala je kako će uslijediti pojačano angažiranje entitetske policije radi učinkovitijeg nadzora graničnog pojasa, čime bi trebalo pomoći graničnoj policiji koja se  sama bori s migrantskim valom. Vlada RS-a također će predložiti Predsjedništvu BiH da naloži angažiranje vojske radi zatvaranja granice.

10.06.2019.

Dodik: ”Niko neće postaviti vojsku na granicu između Srpske i Srbije zbog migranata.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da niko neće postaviti vojsku na granici između Republike Srpske i Srbije kako bi bio spriječen ulazak migranata.

Komentarišući inicijativu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za održavanje sjednice Predsjedništva na kojoj bi bila razmatrana migrantska kriza, Dodik je rekao da je  održana sjednica posvećena tom problemu, na kojoj je, između ostalog zaključeno da treba da bude sačinjen kompletan plan i dat zadatak Savjetu ministara da to učini, ali ništa nije urađeno.

Postavlja se pitanje po čijem diktatu i za čije interese član Predsjedništva BiH Milorad Dodik mijenja mišljenje oko angažovanja vojske BiH na granici sa Srbijom u cilju zaustavljanju ulaska ilegalnih migranata?