NETWORK

UN: Užasni uslovi za migrante na granici između Poljske i Bjelorusije

Ujedinjene nacije su danas saopštile da su „duboko zabrinute zbog užasnih uslova“ sa kojima se suočavaju migranti na granici između Poljske i Belorusije.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je međutim rekao da migrante koji su već nedeljama zaglavljeni na granici, hranom i novcem snabdevaju beloruske bezbednosne službe, koje ih podstiču i da ilegalno pređu u Poljsku.

Poljska, Litvanija i Letonija, zemlje Evropske unije, optužuju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da na njihove teritorije ilegalno prebacuje migrante iz Iraka, Avganistana i Sirije, navodeći da se on tako sveti Uniji zbog sankcija.

Većina migranata je ili oterana sa granice ili su prebačeni u prihvatne centre, a već nekoliko nedelja, oko 30 migranata nalazi se zaglavljeno na graničnom prelazu između Poljske i Belorusije.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je saopštila da se migranti suočavaju sa „ekstremno teškim uslovima, ograničenim pristupom pijaćoj vodi i hrani, medicinskoj pomoći i skloništima“.

„Prolongiranje ove neprihvatljive situacije predstavlja ozbiljnu pretnju po život i zdravlje migranata“, saopštio je IOM.

Poljska je duž granice rasporedila vojsku i razapela žicu kako bi sprečila prelazak migranata, a ljudima iz grupe koja je ostala blokirana na granici ne dozvoljava da podnesu zahtev za azil.

Moravjecki je poljsku opoziciju, koja je kritikovala poteze vlade, optužio da sarađuju sa Moskvom i Minskom.

Izvor: Danas.rs