Ostalo

Dok se javno proziva granična policija susjedne države za “upade” na naš teritorij, sakriva se istina da će ona činiti tim koji će legalno i uz odobrenje BiH, upravo to činiti i vraćati u našu zemlju migrante

Prijedlog Sporazuma između Evropske Unije i Bosne i Hercegovine o djelovanjima koja provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u Bosni i Hercegovini.

Govori se o formiranju Frontex-ovog tima, koji bi vanjsku granicu Evropske Unije, štitio sa bosanskohercegovačke strane. Tim bi imao široke ovlasti brzog djelovanja, odnosno, dobrovoljnog ili prisilnog vraćanja lica u Bosnu i Hercegovinu iz jedne zemlje članice ili više njih.

Frontex bi uživao imunitet od krivične odgovornosti u našoj zemlji, dopušta mu se nošenje službenog oružja i primjena sile, a mogao bi djelovati čak i samostalno, dakle, bez prisustva naše Granične policije na terenu, uz njihovu saglasnost.

Vijeće EU-a, dalo je odobrenje Evropskoj komisiji da sa Bosnom i Hercegovinom krenu u pregovore o ovom Sporazumu još 16. oktobra 2017. god., prije nego će migrantska kriza pogoditi Bihać, a pregovori su otvoreni 9. jula 2018., dok je drugi krug održan 10. oktobra 2018. god.

Bitno je napomenuti da o ovome ni riječ nećete pronaći na službenim stranicama bosanskohercegovačkih institucija. Link vas vodi na službeni portal Evropske komisije, dok podatke o istom možete pronaći još na stranicama Hrvatskog Sabora.

https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2019/HR/COM-2019-110-F1-HR-ANNEX-1-PART-1.PDF?fbclid=IwAR3-_cZW8cKgrOPslshgLKjXHwCERRepVpw9d7W1rOCi7cbsvUlmGpwENoQ

Na sljedećem linku, nalazi se podatak da je pomenuti Sporazum između EU i BiH potpisan u januaru 2019., i da se čeka njegovo stupanje na snagu kako bi počela njegova primjena.
Tekst finalnog sporazuma, ne može se pronaći nigdje na službenim stranicama, osim gore postavljenih radnih materijala. Krije se.
Interesantno da se u medijima proziva granična policija susjedne zemlje za “upade” na naš teritorij, a ne govori se da će ista činiti tim koji će sasvim legalno i uz odobrenje BiH, raditi upravo to i vraćati u našu zemlju migrante uhvaćene ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim EU članicama.

https://ec.europa.eu/home-affairs/news/european-border-coast-guard-agreement-operational-cooperation-reached-bosnia-herzegovina_en?fbclid=IwAR2AVsX1J3wH-oryRyR30n3g1KrEVsSAqy6LdXi_TGq–mStvc9qOo6y5UI

D.H.