NETWORK

U Libiji uhvaćeno oko 500 migranata u pokušaju prelaska u Evropu

Ekipe Obalne straže Libije spriječile su u protekla 24 sata oko 500 migranata u ilegalnom prelasku u Evropu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) potvrđeno je da je jučer uhvaćeno 310, a jutros 173 neprijavljenih migranata.

Među migrantima je bilo i žena i djece. Odvedeni su u pritvorske centre koji su već prepuni i u kojima su jako loši uslovi za život.

Libija je postala glavna tranzitna tačka za migrante koji bježe od rata i siromaštva u Evropu. Većina migranata kreće na opasno putovanje u slabo opremljenim i nesigurnim gumenim čamcima.

Posljednjih godina Evropska unija u partnerstvu s obalskom stražom Libije i drugim lokalnim organizacijama radi na zaustavljanju opasnih prelazaka preko mora.

Međutim, organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da takva politika ostavlja migrante na milost naoružanim kriminalnim grupama ili budu zatvoreni u skromnim pritvorskim centrima u kojima je zlostavljanje česta pojava.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) ranije je saopćila da je u pokušaju prelaska Sredozemnog mora od 2014. godine smrtno stradalo 20.000 osoba.

Izvor: AA

Tags