NETWORK

U DANSKOJ USVOJEN ZAKON NA OSNOVU KOJEG ĆE MOĆI DEPORTOVATI TRAŽITELJE AZILA

U Danskoj je danas usvojen zakon prema kojem se tražioci azila deportuju izvan ove zemlje, odnosno Evropske unije, gdje će se razmatrati njihov zahtjev za dobijanje azila.

Zakon je jedna od antimigrantskih mjera koje je prihvatio danski parlament u cilju da obeshrabri migrante koji žele doći u ovu državu. Danska je prošli mjesec potpisala i memorandum razumijevanja s Ruandom o migracijama i tražiteljima azila. Tada je danska vlast odbila navod da će time tražitelje azila vraćati u afričke zemlje.

Međutim, na osnovu sadržaja memoranduma je jasno koji su dugoročni ciljevi Danske.

“Vizija danske vlade je da se aplikacije tražitelja azila obrađuju izvan EU, a kako se ne bi narušio postojeći sistem azila”, navedeno je u memorandumu.

Generalna sekretarka Danskog vijeća za izbjeglice (Danish Refugee Council) Charlotte Slente smatra da se, kako je izjavila, eksternaliziranjem odgovornosti za razmatranje zahtjeva za dobijanje azila Danska izbjegava odgovornost i odbacuje solidarnost.

Napomenula je da su od parlamentaraca tražili da ne usvoje ovaj zakon. Podsjetila je da sistem azila sličan Danskoj ima Australija, kao i to da se tražitelji azila na grčkim otocima suočavaju s brojnim problemima – fizički sukobi, sporo obrađivanje zahtjeva za dobijanje azila, nedostatak zdravstvene i pravne pomoći.

Za Slente još nije jasno kako će Danska upravljati prihvatnim centrima u trećim zemljama. Istakla je da je prethodno navedeno bio jedan od ključnih razloga za zabrinutost.

Ocijenila je da parlamentarci nisu odgovarajuće razmotrili zakon te da su zbog toga, kako je navela, naslijepo glasali.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International je osudila usvajanje ovog zakona, te je njegovo usvajanje nazvala “grubim i sramnim izbjegavanjem odgovornosti”. Poručili su da Danska kao bogata država ne bi trebala plaćati izbjegavanje međunarodne odgovornosti za ljude koji traže azil, piše Euronews.

Izvor: USKinfo.ba | klix.ba