AKTUELNO

U Bihaću na divljim lokacijama i dalje 1.000 migranata

Migrantska situacija u Unsko-sanskom kantonu Federacije BiH je danas bolja, ocijenio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, ali je istakao da i dalje postoji nerazumijevanje vlasti za ovaj problem.

Zbog nesuglasica na nivou kantona i Federacije BiH, Fazlić kaže da se “često ponaša kao magare u magli”, a za migrantsku krizu je rekao da je “kao zemljotres koji ne može da se spreči”.

“To govorim za područje cijelog grada gdje je manji pritisak. Mi smo u 2019. godini imali grupe od po 200 migaranata i opsjedali su grad. S obzirom na to da nadležni bolje postupaju i vode ove postupke, situacija je poboljšana, radi se na unapređenju kampa Lipa. U Bihaću smo imali nekoliko divljih kampova pa smo na Štabu civilne zaštite donijeli odluku da preduzmemo čišćenje tih lokacija od smeća, a migrante smo izmjestili na druge lokacije”, istakao je Fazlić gostujući na sarajevskoj N1 tv.

Juče je oko 267 migranata prebačeno u kamp Lipa iz zapuštenog objekta Krajina-metal, kaže Fazlić i dodaje da je ostala još veća grupa migranata u napuštenom objektu Energoinvesta.

“Ai to je Sizifov posao jer ih prebacimo u Lipu i oni odu valjda zbog komunikacije zbog krijumčara. Situacija je u Lipi daleko bolja, imaju sve uslove za život i ima dovoljno mjesta za sve njih. Međutim, oni i dalje odlaze u napuštene prostore, u grad. To pravdaju time da nemaju hrane, mislim da ne može biti gora situacija u Lipi od onih u šatorima i napuštenim objektima”, kazao je Fazlić.

Iako grad Bihać troši velika sredstva na zbrinjavanju migranata, Fazlić kaže da se formiranje divljih kampova ipak ne može spriječiti.

U Bihaću je na divljim lokacijama trenutno oko 1.000 migranata.

Izvor