AKTUELNO

Tužiteljstvo BiH: Podignuta optužnica zbog krijumčarenja migranata

Nisvet Muharemović tereti se da je u martu 2020. godine u Sarajevu za ugovoreni novčani iznos povezao više ilegalnih migranata sa područja Iraka, koji su nezakonito boravili u Bosni i Hercegovini

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nisveta Muharemovića, rođenog 1992. godine u Bratuncu, državljanina BiH koji se tereti se da je radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, sudjelovao u krijumčarenju migranata sa područja Iraka, koji su nezakonito boravili u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Optuženi se tereti da je, u mjesecu martu 2020. godine, u Sarajevu, sa vozilom kojim je upravljao, za ugovoreni novčani iznos kao nezakonitu imovinsku korist, povezao više osoba, ilegalnih migranata sa područja Iraka, koji su nezakonito boravili u BiH”, navodi se u saopštenju iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi migrante povezao prema Mostaru, sa namjerom njihovog daljeg prelaska u Republiku Hrvatsku i dalje prema zemljama Evropske unije, kada su ga na širem području Mostara u izvršenju kaznenog djela otkrili policijski djelatnici Policijske uprave Mostar.

“Optuženi se tereti da je, prijevozom omogućio nezakonit boravak više krijumčarenih osoba na području BiH, čime je počinio kazneno djelo Krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 2. Kaznenog zakona BiH”, navodi se u saopštenju iz Tužiteljstva i dodaje da je optužnica proslijeđena Sudu BiH koji ju je potvrdio.

Izvor: AA