Aktuelno

Stav struke i građana: Posljednji moment da država reagira, ali državnika nema

Hitna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine nije rezultirala nikakvim rješenjem kada je riječ o migrantskoj krizi u našoj zemlji, a stručnjaci za sigurnost poručuju da odzvanja posljednji alarm da državne institucije reagiraju.

– Pretpostavljam da će zbog lijepog vremena migrantski val prema BiH biti povećan. Mora se tražiti bolje rješenje od državnih institucija. Svjedoci smo situacije na području Unsko-sanskog Kantona. Sam Kanton ne može riješiti tu problematiku. Ovo je posljednji moment da se angažiramo kao društvo i kao država, da pokušamo to ublažiti – rekao je za Avaz TV profesor na Fakultetu političkih nauka Mirza Smajić.

Ocjenjuje da se zbog nepostojanja političkog konsenzusa migrantska kriza teško može staviti pod kontrolu.

– Na nivou Predsjedništva nije postignut dogovor. Trebaju se ojačati policijski kapaciteti, Granična policija je na kraju svojih kapaciteta, jedina je mogućnost da se sa entitetskim i kantonalnim MUP-ovima pokuša iznaći rješenje kako bi se zaštitila zelena granica istočnog dijela zemlje – dodao je Smajić.

Hitno zasjedanje tročlanog Predsjedništva i ne postizanje dogovora oko gorućih problema u zemlji, za građane BiH je još jedna politička igrarija. Kako kažu anketirani građani Sarajeva, politička prepucavanja oko migrantske krize su dogovorena, a sigurnost u BiH nema ko garantirati, jer državnost ne postoji.

http://https://avaz.ba/vijesti/bih/493597/stav-struke-i-gradana-posljednji-moment-da-drzava-reagira-ali-drzavnika-nema?fbclid=IwAR3CmaYfv4Cq8s-wSqwK6PzIXiWPFH0Ca6rmNDR_gMOPB3rCy_7_GHejElo

Avaz