AKTUELNO

ŠTA AKO vlasti USK zatvore Biru i Miral bez ODLUKE o ukidanju ova dva privremena centra od strane Vijeća ministara?

Zadnjeg dana augusta održan je sastanak na kojem je usaglašeno da se privremeni centri “Bira” u Bihaću i “Miral” i V. Kladuši zatvaraju.

Prema informacijama sa sastanka, maloljetnici su trebali biti izmješteni u Prihvatni centar Duje kod Doboja. Tada je kazano da je rok za zatvaranje Bire 10 dana, a ukoliko ne bude ispoštovan, migranti će zbog sigurnosti građana “silom” biti izmješteni iz ovog centra. Međutim, prema informacijama bliskim vlastima USK, Odluka o ukidanju ova dva privremena centra nije donesena i upitno je kako bi vlasti na nivou države reagirale kada bi se postupilo u suprotnosti sa odlukom koja je još uvijek na snazi, a koja je formirala ova dva centra.

Činjenica je da bi prisilno zatvaranje ova dva centra, bez odluke o njihovom ukidanju, bilo kršenje postojeće odluke koja je formirala ove centre. Jedan je od zahtjeva građana na protestima bio da se odluka o formiranju ovih centara stavi van snage, međutim, ponašanje Sarajeva prema Krajini iz dosadašnjeg iskustva nije bilo iskreno, pa tako ni sad ne vjerujemo obećanjima. Niko ne može garantirati da premijer USK, ministar policije ili komesar ne bi bili optuženi za državni udar i uhapšeni kada bi ispraznili i zatvorili centre koje je formiralo Vijeće ministara, rekao je za naš portal izvor blizak Vladi USK.

Prema ovom, ne može se očekivati zatvaranje ova dva centra bez Odluke Vijeća ministara, a građani moraju znati ko donosi odluke.

Redakcija portala USN.ba je provjerila, da li postoji odluka o ukidanju ova dva centra ili je sve na zaključcima i dogovorima sa posljednjeg sastanka, a potvrđeno nam je da odluka još ne postoji.

IGRE BEZ GRANICA, POLITIKA PREKO LEĐA GRAĐANA // ŠTA AKO vlasti USK zatvore Biru i Miral bez ODLUKE o ukidanju ova dva privremena centra od strane Vijeća ministara?