NETWORK

Slovenska policija otkrila deset ilegalnih migranata iz Maroka

Slovenska policija je u utorak u noćnim satima u naselju Štrekljec blizu Semiča, na jugoistoku zemlje, zaustavila dva vozila u kojima je našla deset ilegalnih migranata iz Maroka, objavila je u srijedu policijska uprava Novo Mesto.

Kako je utvrđeno, vozila s poljskim registarskim oznakama vozila su dva bjeloruska državljanina, a danas su ispitana kod istražnog suca, dok se postupci prema migrantima koji su prije toga ilegalno ušli u Sloveniju nastavljaju.

Kako prenose slovenski mediji, u susjednoj Italiji koja je često cilj ili tranzitna zemlja migrantima prema zapadnoj Europi u zadnje vrijeme, zbog obnove prometa tzv. balkanskom rutom, jačaju pritisci za većom kontrolom granice sa Slovenijom.

Kako u srijedu piše “Primorski dnevnik”, jedan vijećnik u vladi Furlanije-Julijske krajine (Friuli Giulia), talijanske pokrajine koja graniči sa Slovenijom, izrazio je zabrinutost zbog mogućeg unosa koronavirusa iz Slovenije čiji bi unos mogao biti rezultat ilegalnih ulazaka migranata.

Vijećnik Pierpaolo Roberti pozvao je centralne vlasti u Rimu da odmah zatvore sve malogranične prijelaze sa Slovenijom, prvenstveno one koje bi mogli koristiti migranti, navode slovenski mediji.

Roberti tvrdi da bi usmjeravanje prometa samo na veće prijelaze, kako se događalo i u vrijeme kad je žarište koronavirusa bilo u sjevernoj Italiji, omogućilo bolju kontrolu ulazaka u Italiju i smanjilo rizik koji bi ponovo mogao dovesti do zdravstvene krize.

Vladi u Rimu uz to je preporučio učinkovitije kontrole potencijalnih ulazaka ilegalnih migranata bespilotnim letjelicama (dronovima) opremljenima termovizijskom kamerom.

Izvor: N1