NETWORK

Sjeverna Makedonija zbog migranata produžila vanrednu situaciju na granicama

Vlada Severne Makedonije produžila je kriznu situaciju na južnoj i severnoj granci za još 30 dana, zbog povećanog ulaska i tranzita migranata, kao i zbog opasnosti od širenja pandemije Kovid 19.

Kako se navodi u saopštenju sa sednice vlade, nova odluka o uvođenju vanredne situacije na tom delu teritorije je doneta na osnovu zaključaka Upravljačkog komiteta za koordinaciju i upravljanje sistemom za upravljane krizama.

Tom odlukom se, kako se navodi, aktivira Glavni štab pri Centru za upravljanje krizama, koji će biti u stalnom zasedanju i koji je zadužen da napravi akcioni plan za prevenciju i borbu sa ulaskom i tranzitom migranata kroz Severnu Makedoniju, kao i potpun prelged raspoloživoh ljudskih i materijalno-tehničkih resursa za koordinirano delovanje.

Vlada u Skoplju dodaje da su svi organi državne uprave tom odlukom zaduženi da preuzmu mere i aktivnosti u skladu sa propisma za upravljanje krizama.

Kriznu situaciju na južnoj i severnoj granici makedonski parlamenet je uveo 2015. godine, na početku takozvane migrantske krize, što je omogućilo angažovanje i vojske u tim pograničnim područjima u sprečavanju migrantskog talasa.

Izvor: N1