Komentar

Rijaset i SDA pronašli rješenje migrantske krize: Migranti ostaju u BiH i dobijaju državljanstvo

Rijaset IZ u BiH i kao i njegov partner SDA,  rijetko su se oglašavali po pitanju migranata, iako su mnogi baš od njih očekivali da budu vodeći tandem u razrješenju migrantske krize u BiH.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Husein ef. Kavazovića je u maju 2018. godine na iftaru s ambasadorima izjavio:

”Naša ljudskost je ovih dana ponovo na kušnji. Izbjeglice, migranti i žrtve trgovine ljudima svoj put prema Evropi usmjeravaju iz Srbije prema Bosni. Mi smo još u februaru upozoravali da se svi trebamo spremiti kako bismo odgovorili na ovaj izazov. Znali smo da će biti onih koji će ovu ljudsku tragediju pokušati iskoristiti za dodatnu destabilizaciju prilika i nepotrebnu politizaciju. Plašimo se svih posljedica koje bi loše upravljanje ovim problemom moglo imati na našu državu i društvo. Mi se sjećamo da su mnogi od nas ne tako davno bili izbjeglice i mi se s tim ljudima i njihovom patnjom suosjećamo. Ne sumnjam u dobročinstvo svih naših naroda i njihovu plemenitost, ali to ne može biti jedini odgovor na ovu krizu. Potrebno je sistemsko rješenje i zaustavljanje pokušaja politizacije ovog problema.”

U mjesecu avgustu  2018. Godine, tadašnji Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i aktualni predsjednik stranke SDA Bakir Izetbegović, posjetio je migrantske porodice s djecom, smještene u hotelu „Sedra“ u Cazinu. Najranjivijoj kategoriji migranata koji su boravili na području Unsko-sanskog kantona (USK), tada je uručio  donaciju, te se informisao o njihovom trenutačnom tretmanu i smještaju. Tada je izjavio kako se u što skorijem periodu mora na odgovarajući način riješiti i status migranata u središtu Bihaća i Velike Kladuše.

Od tada je prošlo više od godinu dana, a situacija u BiH kada su u pitanju migranti samo se  pogoršala.

Islamska zajednica i stranka SDA uopšte nisu zainteresovani da se migranti izmjeste sa teritorije BiH, tim prije što ni u jednoj izjavi nisu to spomenuli, kao jedno od mogućih rješenja migrantske krize, te da se ide ka tome da se migrantima kako steknu uslove dodijeli BiH državljanstvo i trajno nastane i asimiliraju na područja gdje su Bošnjaci većinski narod.

Katastrofalan bi bio zaključak da su Rijaset Islamske zjednice u BiH i stranka SDA u ilegalnim migrantima prepoznali muslimane koji će zamijeniti muslimane Bošnjake koji su već otišli u zemlje Evropske unije te na taj način održati demografsku ravnotežu sa ostala dva naroda.

Niti je Islamska zajednica niti je stranka SDA preduzela bilo kakve korake da zajedno zaustave odlazak Bošnjaka u dijasporu.

Umjesto toga Islamska zajednica je pomogla migrante sa oko 200 hiljada KM, dok se SDA za to vrijeme bavila borbom za vlast.

Hamza Hajdarević