KOMENTAR

Raskrinkavanje portala “raskrinkavanje.ba”

Jedan od onih internet portala koji se bavi selektivnom istinom, pristrasnim izvještavanjem te zataškavanjem svega onoga što ne ide u prilog ideologiji i politici od koje su finansirani je portal “raskrinkavanje.ba”.
Ovaj portal je poznat po tome što donosi istinu na taj način što izjave zvaničnih institucija uzima kao konačnu i jedinu istinu (kada im ona odgovara).
Dakle, da su postojali u vrijeme Galilea Galileia, oni bi pozivali na spaljivanje na lomači svih onih koji tvrde da je zemlja okrugla, a u nacističkoj Njemačkoj bi pisali o Jevrejima kao nižoj rasi koju treba istrijebiti, jer eto, tako kažu zvanične institucije.
“Raskrinkavanje.ba” je poznato i po izrazito promigrantskim stavovima, pa su tako često na njihovom udaru svi oni koji pišu o opasnostima koje mogu da zadese Bosnu i narod u njoj povodom nasilnog napada na državne granice od strane bezimenih osoba nepoznate prošlosti i namjera.
Meta napada je bio i jedan tekst u ovoj grupi a koji je prenio portal “Antimigrant.ba”. Stručnjaci za istinu iz “raskrinkavanje.ba” su tekst nazvali rasistički, sekstički, šovinistički itd.
Poenta cijelog teksta bila je u tome da se seksualno zlostavljanje Afganistanke nije desilo. Međutim, istinolozi iz “raskrinkavanje.ba” na to nisu obraćali pažnju, nego su ovoga puta svjedočenje navodno zlostavljane Afganistanke uzeli zdravo za gotovo. Ovaj put istinolozi iz “raskrinkavanje.ba” nisu nazvali hrvatsku policiju i hrvatsko pravosuđe da provjere da li se seksualno zlostavljanje stvarno desilo. Zašto? Zato što vam ne odgovara ono što bi čuli? Istina nije švedski stol sa kojeg se uzima samo ono što lako možete da probavite. Dalje u tekstu stoji je nazivanje Nidžare “Mindžara” seksizam, što govori o seksualnoj izopaćenosti autora, kojemu očito mnoge riječi izazivaju seksualne konotacije, i kada one nemaju takvo značenje.
Jedna od najosljetivijih tema za istinologe iz “raskrinkavanje.ba” je povezivanje ilegalnih migranata i ISIL-a. Prema tekstu, više su puta pozivali SIPA-u kako bi provjerili istinitost portala “Antimigrant.ba” koji je pisao o tome. Dakle u ovom slučaju su uradili sve što nisu u slučaju navodno zlostavljane Afganistanke. Zavisno od toga da li je odgovor institucija dovoljno odgovarajući za uredništvo portala, tako bude i objavljen ili neobljavljen. Demant hrvatske policije da se nije desilo nikakvo seksualno zlostavljanje Afganistanke naravno da istinolozi sa “raskrinkavanje.ba”. nisu prenijeli na svom portalu. To da SIPA nema nikakva saznanja da među ilegalnim migrantima ima ISIL-ovih boraca je naravno objavljeno. S tim da su istinolozi iz “raskinkavanje.ba” stavili znak jednakosti između ne raspolažemo informacijama da među migrantima ima ISIL-ovaca i među migrantima nema ISIL-ovaca. Ako se sjetimo izjave bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji govori o tome da institucije BiH ne znaju ništa o ilegalnim migrantima koji nasilno ulaze u BiH, o njihovim imenima, prošlosti i namjerama, te o tome kako ti isti migranti ismijavaju naše institucije predstavljajući se imenima Muhamed Salah, Muhamed Ali itd., onda sa sigurnošću možemo zaključiti da “nemamo saznanja da među migrantima ima ISIL-ovaca” apsolutno nije isto što i “Među migrantima nema ISIL-ovaca”
Od stotina tekstova koji su napisani na ovom portalu niti jedan se ne bavi promigrantskim lažima poput onih kako se radi o izbjeglicama koje bježe od rata, kako su svi visoko obrazovani, školovani itd. Ne postoji među doktorima za istinu iz “raskrinkavanje.ba” niti jedan demant koji je npr. Nidžara iznijela gostujući na N1, o tome kako se ne zna jesu li migranti ubili Jasmina Berovića. Iako se zna, za razliku od navodno napastvovane Afganistanke, koju je raskinkavanje prenijelo kao da je sudski presuđeno i dokazano. Također ni drugih destak Nidžarinih laži u toj emisiji nije “raskrinkano” na portalu “raskrinkavanje.ba”. Tada je Nindžara izjavila i da su “Momci iz Otesa bili problematični i da su zato stradali”, ali istinolozi iz raskrinkavanje.ba nisu pisali o tome kako “ostraščeni fašisti okrivljuju žrtve.” Iako se o slučaju iz Otesa sve zna i sve je dokazano, za razliku od slučaja Afanistanke gdje je sve demantovano i ništa nije dokazano.
Međutim naše stručnjake za istinu to ne zanima. Zanima ih je li Nidžara ili Mindžara. Je li šija ili vrat. Je li govno ili se pas posr’o.
https://raskrinkavanje.ba/analiza/antimigrantsko-izvjestavanje-obogaceno-seksizmom-i-mizoginijom?fbclid=IwAR2sGvMpjHgFgw0cMwgi7tMyQlHLagFLelFVNdbCXvK4FxaBKs82WO2P_yE
E.G.