Aktuelno

Promigrantski mediji u zaštiti ilegalnih migranata, a protiv vozača Transturist-a

Promigrantski mediji: Portali Tuzlarije.net i DEPO.ba te Al Jazeera Balkans znaju podići frku zbog vozača Transturista Tuzla, jer je ilegalne migrante smjestio na zadnja sjedišta autobusa, ali ti isti mediji prešućuju i sakrivaju istinu kada se ilegani migranti međusobno tuku, ranjavaju ubijaju. Ne vide promigrantski mediji ni kada ilegalni migranti provaljuju u kuće Bošnjaka, kradu po kućama devastiraju ih, kada Bošnjake premlaćuju.

Sve ovo može značiti samo jedno, da su ovi mediji na strani ilegalnih migranata a protiv Bosne i Bošnjaka.Evo teksta gdje se novinar promigrantskog medija Al Jazeera Balkans stavlja na stranu ilegalnih migranata a protiv Bosne i Bošnjaka.

Evo teksta gdje se novinar promigrantskog medija Al Jazeera Balkans stavlja na stranu ilegalnih migranata a protiv Bosne i Bošnjaka.

Tuzlanska kompanija Transturist najavila je da će pokrenuti disciplinski postupak protiv vozača autobusa koji je migrante prebacio na sjedišta u zadnjem dijelu autobusa da se ne bi miješali sa ostalim putnicima, prenosi Tanjug.

Incident se dogodio 10. septembra, na liniji Sarajevo-Tuzla, a prema riječima ostalih putnika, vozač je tu odluku obrazložio time što nije želio da se migranti miješaju sa ostalim putnicima, prenose bh. mediji.

“Treba sada da uđe profesorica koja je radila osam sati i je li treba da sjedi s njima”, odgovorio je vozač na dodatna pitanja putnika, a jedan od njih je to objavio na Facebooku uz fotografiju migranata u zadnjem dijelu autobusa.

Disciplinski postupak
Kompanija za prijevoz putnika Transturist Tuzla oglasila se povodom ovog događaja te u svom saopštenju na Facebooku najavila disciplinski postupak protiv vozača.

“Ovim putem želimo da istaknemo da bilo kakva segregacija putnika po bili kojoj osnovi nije politika našeg preduzeća i da je ovaj čin isključivo čin pojedinca koji je izuzetno nekorektan i s pravom izaziva kritike i negativne komentare u javnosti. Nakon što utvrdimo sve detalje ovog događaja pokrenut ćemo disciplinski postupak protiv našeg vozača i izreći mu kaznu u skladu s pravilnikom našeg preduzeća”, stoji u Facebook objavi Transturista.

U saopštenju se navodi i da kolektiv kao što je Transturist, sa 70 godina tradicije u prijevozu putnika, koji zapošljava 130 radnika, ne može gledati kroz jednog pojedinca i u isto vrijeme osuđivati za rasizam i segregaciju po bilo kojoj osnovi.

“Smatramo da smo u proteklom periodu kao kolektiv učinili mnogo pozitivnih stvari za migrante, od toga da smo dozvolili da borave u prostoru autobuske stanice, da koriste sadržaje u autobuskoj stanici te smo velikom broju migranata izdali karte s popustom, a određenom broju migranata nismo ni naplatili karte. Isto tako, nismo dobili informaciju da se neko od naših uposlenika nekorektno ponašao prema migrantima tokom boravka u Tuzli”, naveli su.