Aktuelno

Problemi s ilegalnim migracijama složena oblast

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, sa tužiteljima i suradnicima, sastala se sa šefom Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH i regionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Peterom Van Der Auweraertom i njegovom suradnicom.

Razgovarano je o migraciji u BiH, situaciju s ilegalnim migrantima koji se kreću i borave na području BiH, kao i temu koja se odnosi na povratak bh. državljana sa stranih ratišta.

Tadić je upoznala Van Der Auweraerta s aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije poduzimaju u borbi protiv kaznenih djela povezanih s ilegalnim migracijama i krijumčarenjem migranata, kao i radom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Tužiteljstvo BiH je u prošloj i ovoj godini, podiglo više desetina optužnica za kaznena djela povezana s ilegalnim migracijama i krijumčarenjem migranata, kojima su obuhvaćeni državljani BiH, kao i strani državljani koji su kaznena djela počinili u BiH, a provedeno je više združenih i međunarodnih operacija u borbi protiv ove vrste kaznenih djela.

Sudionici sastanka dogovorili su nastavak saradnje i redovite komunikacije između institucija.

Na sastanku je istaknuto da su problemi povezani s ilegalnim migracijama vrlo složena oblast, te da prevazilaženje tog problema, zahtjeva pristup i angažman svih nadležnih institucija u okviru svojih nadležnosti, kako na nivou BiH, tako i na međunarodnom, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Izvor: Patria